eur:
396.91
usd:
369.68
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Rendőrök a merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni lőfegyveres támadás lezárt helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én, néhány órával a támadás után. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai (Banská Bystrica) kórházba.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Kiderült még valami Robert Fico merénylőjéről

Juraj Cintula, a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás elkövetője a közelmúltban részt vett egy kormányellenes tüntetésen.

A szlovák kormány április 24-én tartott kihelyezett kormányülést Dolná Krupán (Nagyszombati járás), a helyszínen pedig tüntetők fogadták a kormánytagokat.

A TV Noviny beszámolója szerint a 71 éves Cintula is a demonstrálók között volt. Azt kiabálta, hogy „éljen Ukrajna”, „árulók”, illetve „elég volt Ficóból” – idézi a parameter.sk. A tüntetőknél az RTVS-t (a szlovák közszolgálati tévét) támogató transzparensek voltak.

Szerdán már az is ismertté vált, hogy Juraj Cintula a múltban

szimpátiáját fejezte ki Ľubomír Harmannal, aki 2010 augusztusában nyolc embert lőtt agyon

és további tizenötöt megsebesített Dévényújfalun. A merénylő 2015-ben mejelent Efata: o Cigánoch a Rómoch című könyvében arról írt, hogy egyetért a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) szervezet választási programjával. Az ĽSNS egy szélsőjobboldali párt Szlovákiában, Marian Kotleba alapította 2010-ben a Robert Fico vezette első Fico-kormány ellenzékeként. A párt ellenzi a bevándorlást, a kivándorlást és a kommunizmust, valamint az azonos neműek házasságát, illetve azt, hogy meleg párok gyereket fogadjanak örökbe. Támadja a cigányságot is. Viszont tiszteli a Hitler által fenntartott szlovák fasiszta bábállam egykori vezetőjét, Jozef Tisót.

Robert Ficót egy kihelyezett kormányülés után lőtték meg Nyitrabányán (Handlová) szerda délután. A miniszterelnök állapota stabil, de kritikus. A besztercebányai kórházban ápolják.

Címlapról ajánljuk
Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb nyári mese

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 14. 06:26
×
×
×
×