eur:
396.91
usd:
369.73
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Életfogytiglanit is kaphat a szlovák kormányfő támadója

A rendőrség eljárást indított Juraj Cintula ellen, aki szerdán többször meglőtte Robert Fico kormányfőt a handlovái kihelyezett kormányülést követően.

Előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a rendőrség Juraj Cintulát – írja az ujszo.com. A férfit jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrségi cellájában tartják fogva Nyitrán. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a törvény értelmében

25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A merénylőt a rendőrök szerda éjjel az autójához kísérték, amelyet egy speciálisan kiképzett kutya vizsgált át robbanóanyag nyomai után kutatva. Ezt követően tűzszerészek érkeztek, akik a csomagtartót és a motorháztetőt ellenőrizték.

A Markíza szerint a 71 éves nyugdíjas csütörtökön reggel, a meggyanúsítást követően azt mondta, hogy büszke arra, amit tett.

A lap arról is beszámolt, hogy a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub határozottan elítélte a Robert Ficóval szembeni gyilkossági kísérletet, és visszavonta a támadó, Juraj Cintula tagságát. A klub elnöke, Mária Cibulová hangsúlyozta, hogy a klub az irodalomról, nem pedig a politikáról szól.

Fokozottan figyelik a közösségi médiát

A Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban a szlovák rendőrség fokozottan fogja figyelni a közösségimédia-felületeket. „Nagyra tartjuk a demokráciát és a szólásszabadságot, a gyűlöletbeszéd és a fenyegető kommentek azonban hozzájárulnak a helyzet további eszkalációjához” – idézi a hatósági közleményt az ujszo.com.

Hozzátették, arra kérik a nyilvánosságot, tartózkodjanak a gyűlöletkeltő és a fenyegető kommentek közzétételétől az egyes cikkek alatt, mivel ha olyan hozzászólásokat találnak, amelyeket törvényellenesnek minősítenek, kiemelten foglalkoznak majd velük.

Címlapról ajánljuk
Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb nyári mese

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 14. 06:26
×
×
×
×