eur:
394.65
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A légierő Airbus A-319 típusú személyszállító repülőgépe a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2022. május 11-én.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Úgy tűnik, izraeli rakétavédelmi rendszert kaptak a Magyar Honvédség szállítógépei

Az izraeli Bird cég bejelentette, hogy sikeresen felszerelte rakétavédelmi rendszerét egy meg nem nevezett európai légierő Airbus A-319-es szállítógépeire.

Európában a magyar mellett még a cseh, a szlovák és a német légierő használja az Airbus A-319-et. A Honvédséggel ellentétben azonban a többiek elsősorban VIP szállításra alkalmazzák a repülőiket, ezek az utak pedig többnyire nem vezetnek kockázatos, hadműveleti légterekbe. Ellenben a magyar A-319-ek például részt vettek az afganisztáni kiürítésben, amikor a szállítógépek ellenséges rakétatámadásnak is ki voltak téve. Már akkor felmerült az igény, hogy a két repülőt lássák el védelmi berendezésekkel.

2021. decemberében, a honvédelem.hu számolt be arról, hogy a két A-319 "2022-2024 között a piac egyik legmodernebb aktív elektronikai önvédelmi rendszerét kapja majd meg", a kiválasztott cég pedig az izraeli BIRD AeroSystems lett.

Egy szállítógépre szerelt SPREOS rendszer. Forrás: BIRD
Egy szállítógépre szerelt SPREOS rendszer. Forrás: BIRD

A cikkből még annyi derült ki, hogy "az izraeli BIRD AeroSystems által szállított komplex megoldás a radar- illetve lézeres besugárzás mellett észleli majd a gépek ellen indított rakétákat is, és a megszokott zavarótöltetek kilövése és az elektronikai zavarás mellett, az A319 esetében alkalmas lesz a közeledő, infravörös irányítású légvédelmi rakéták keresőfejének lézersugaras megrongálására, semlegesítésére is."

A BIRD AeroSystems most egy közleményt adott ki arról, hogy bizonyos A319-esekre a SPREOS DIRCM (Directed Infrared Countermeasure - Irányított Infravörös Ellentevékenység) és az Aeroshield rakétavédelmi rendszert telepítették. Ezzel több funkciót integráltak, beleértve a fenyegetések észlelését és azok megerősítését, valamint a fejlett infravörös irányított rakéták nyomon követését és zavarását. Mindezt egy olyan platformon, amelyről könnyen le- és felszerelhető a berendezés, attól függően, hogy a gép veszélyes légtérben hajt-e végre küldetést, vagy sem.

Az izraeli BIRD cég SPREOS rakétavédelmi rendszerének mini radarja. Forrás: BIRD
Az izraeli BIRD cég SPREOS rakétavédelmi rendszerének mini radarja. 36 cm magas és 25 cm átmérőjű. Forrás: BIRD

A nyílt architektúrájú, kétsávos radar passzív vagy aktív üzemmódban is üzemel. A lokátor az integrált elektro-optikai érzékelőktől kapott riasztás nyomán a veszélyforrás irányába fordul, majd a rendszer - a fél-aktív radart használva - ellenőrzi a fenyegetések valódiságát.

Amennyiben a fenyegetés valós, a rendszer haladéktalanul megkezdi az ellentevékenységet. Ez az elektronikai zavarás mellett lehet a lokátorvezérlésű támadófegyvereket megtévesztő dipol csapdák kiszórása, vagy a hőkövető rakétákat eltérítő infracsapdák kilövése. A legvégső esetben pedig nagy energiájú lézersugárral kiégeti a közeledő rakéta iránytófejét, és az így megvakított fegyver már nem tudja eltalálni a célt. A BIRD SPREOS rendszere körkörös védelmet nyújt - összegzi a cég.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×