eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

Ismét félresikerült a rakétakilövés egy brit atomtengeralattjáróról

Célt tévesztett egy Trident rakéta, és Florida partjainál csapódott az óceánba - az eset igen kínos a Királyi Haditengerészetnek, ugyanis nem ez volt az első eset.

A védelmi minisztérium kedd este megerősítette, hogy "zavar" történt a HMS Vanguardot érintő gyakorlat alatt, a minisztérium szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy a nukleáris elrettentő eszköz "továbbra is biztonságos és hatékony" − írja a Sky News értesülése alapján az Index.

Mint írják,

egy forrás szerint a technikai malőr pont azért következett be, mert ez egy tesztkilövés volt, ha lett volna a rakétában robbanófej, akkor sikeres lett volna.

A január 30-án történt eseményről elsőként a The Sun brit bulvárlap írt, akik hozzátették, hogy Grant Shapps védelmi miniszter is a fedélzeten tartózkodott. A Királyi Haditengerészet öregedő nukleáris flottájában ez már sorban a második zavar, ami Trident rakétákat érint, miután 2016-ban egy próbakilövésnél szintén probléma merült fel.

Az Egyesült Királyságnak négy nukleáris fegyverzettel rendelkező tengeralattjárója van, amelyek feladata, hogy valamelyik folyamatosan a tengeren legyen, hogy elrettentse az esetleges támadókat a nukleáris fenyegetéstől, és készen álljon a válaszadásra, ha az Egyesült Királyságot vagy szövetségeseit nukleáris támadás éri - írja a lap.

A The Sun úgy írta le a történteket, hogy a tengeralattjáróról a kilövőcsőben lévő sűrített gáz még sikeresen kijuttatta a Trident II rakétát, a felszín felett azonban az első fokozat gyorsítórakétái nem gyulladtak be, és a 60 tonnás lövedék, amely robbanófej-utánzattal volt felszerelve, az Atlanti-Óceánba zuhant.

Az eszközt azonnal keresni kezdték; az esemény súlyosságát jelzi, hogy szerda dél körül írásos miniszteri nyilatkozatot adnak át a parlamentnek.

A HMS Vanguard nemrég esett át egy 500 millió fontos felújításon, a mostani az utolsó tesztek egyike volt, mielőtt visszatérhetne a nukleáris flottában eltöltött feladataihoz. A védelmi minisztérium szóvivője szerint a hiba ellenére a tengeralattjáró és legénysége "bebizonyította, hogy teljes mértékben alkalmas az Egyesült Királyság folyamatos tengeri elrettentő erejének működtetésére, mivel a közelmúltban lezajlott bemutató és próbajárat (DASO) alatt minden vizsgálaton megfelelt − ez rutinellenőrzés, amely megerősíti, hogy a tengeralattjáró a mélyreható karbantartási munkálatokat követően visszatérhet a szolgálatba".

A múlt havi kilövést megelőzően az amerikai Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség figyelmeztetést adott ki a hajósok számára, amely a rakéta várható útvonalát az Atlanti-óceán közepén történő becsapódásig rajzolta ki. A figyelmeztetés szerint a rakétának hatezer kilométert kellett volna megtennie, és valahol Brazília és Nyugat-Afrika között kellett volna a vízbe csapódnia.

A sikertelen kilövés nyolc évvel azután történt, hogy a Királyi Haditengerészet legutóbb tesztelt egy robbanótöltet nélküli Trident II D5 ballisztikus rakétát, amit a HMS Vengeance-ről indítottak - ez szintén rossz irányba repült.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×