eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Rekordot döntött a Gazprom a "szivacsország" felé, de van pár nagy kérdőjel

A Gazprom a kínai exporttal kompenzálná az ukrajnai háború miatt kieső európai mennyiséget. Az orosz vállalat tavaly 22,7 milliárd köbméternyi gázt adott el Pekingnek.

Új napi gázszállítási rekordot döntött szerdán Kína irányába a Gazprom. Ezt az orosz energetikai óriás jelentette be, azt azonban nem közölte, hogy pontosan milyen mennyiséget szállított a Szibéria Ereje vezetéken keresztül - írja a vg.hu a Reuters cikke alapján.

Azt viszont tudatta a Gazprom, hogy

tavaly összesen 22,7 milliárd köbméternyi gázt exportált a vezetéken a világ második legnagyobb gazdaságába;

ez majdnem a másfélszerese a 2022-es, több mint 15,4 milliárd köbméternek.

Oroszország a Kínába irányuló szállításokkal kompenzálja az európai gázeladásokat az ukrajnai háború kitörése óta, ami miatt a Nyugat szankciókkal sújtotta Moszkvát, és mindent megtesz, hogy megszüntesse orosz energiafüggőségét. A Gazprom közlése szerint a Kínába irányuló 2023-as gázexport 700 millió köbméterrel, vagyis 3,2 százalékkal haladta meg a szerződéses mennyiséget.

Oroszország folytatja a tárgyalásokat az új, második vezeték megépítése érdekében is,

amely évente 50 milliárd köbméternyi gáz szállítására lesz alkalmas az északi Jamal régióból Mongólián keresztül Kínába.

A projekt egyre fontosabb Moszkva számára, miután a Kínába irányuló gázexport megduplázására törekszik, hogy pótolja a kiesett európait. Egyelőre azonban több kérdésben, például az árban sem tudtak megegyezni. A Reuters korábbi számítása szerint a Gazprom európai exportja 55,6 százalékkal, 28,3 milliárd köbméterre zuhant tavaly a csúcsot jelentő, 2018–2019-es 175-180 milliárd köbméterről.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×