eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fotó: Zorro2212 - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44833139
Nyitókép: Készítette: Zorro2212 - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44833139

Ilyen fegyver csak a XIX. században volt, de nem, újra bevetik az ukrajnai háborúban

Különleges, még a XIX. században kifejlesztett fegyvert vetnek be az ukránok az orosz drónok ellen.

A X-re került fel egy fegyver, amely három Maxim géppuskából áll. A videóban működés közben mutatják a régi-új fegyvert. Azt írják, hogy elsősorban az orosz lassú drónjai ellen vetik be.

A szakértő hozzászólók szerint a Maxim géppsuka 2000 méterig hatékony, de 4000 méteren belül is el tudja pusztítani a célt.

Az eredeti fegyvert Sir Hiram Stevens Maxim fejlesztett ki 1884-ben. A Maxim-géppuskát először az 1893-1894-es első Matabele háborúban használták a brit gyarmati erők. A Shangani csata alatt 700 katona győzött le 3000 harcost mindössze négy Maxim-géppuskával.

Az első világháború idején sok hadsereg használta az eredetit, vagy annak valamilyen továbbfejlesztett változatát. A brit Vickers géppuska egy továbbfejlesztett és újratervezett Maxim volt, melyet 1912-ben rendszeresítettek és egészen 1968-ig hadrendben tartottak. A német hadsereg Maschinengewehr 08 géppuskája és az orosz Pulemjot Maxim géppuska is többé-kevésbé a Maxim közvetlen másolata. Ezt vetették be az oroszországi polgárháborúban is, mely az 1917-es bolsevik forradalmat követte.

Bár a második világháború idejére már elavultnak számított, a német támadás után a szovjetek mégis nagy számban használták. Sőt, a most Ukrajnában megjelent változathoz nagyon hasonló, hármasával összeépített Maxim géppuskákkal is védték Moszkva légterét 1941 telén.

Légvédelmi tüzérek a szovjet fővárosban a Moszkva szálloda tetején, Maxim géppuskákkal. Forrás: Wikipédia
Légvédelmi tüzérek a szovjet fővárosban 1941 telén a Moszkva szálloda tetején, Maxim géppuskákkal. Forrás: Wikipédia

Nem kizárt, hogy az ukránok egy ilyen múzeumi példányt tettek újból működő képessé, hogy harcolhassak az orosz öngyilkos drónok ellen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×