eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
lengyel tankok erődemonstrációja Varsóban. Forrás: Twitter/ OSINT
Nyitókép: Forrás: Twitter/ OSINT

Erődemonstráció Varsóban: ilyen az elefántmenet tankokkal – videó

Elefántmenetnek vagy elefántjárásnak nevezik azt, amikor rengeteg harci repülőgép, szoros alakzatban, lassan végiggurul a kifutópályán, így demonstrálva a légierő ütőképességét. Vasárnap a lengyelek tartottak hasonlót Varsóban – a tankjaikkal.

A lengyel főváros lakói éjszaka hatalmas dübörgésre figyeltek fel. Az ország hadseregének páncélosai vonultak végig szoros alakzatban Varsó főútvonalain, ezzel mutatva, hogy micsoda erővel néz szembe az, aki megtámadná Lengyelországot.

A tankok és más páncélos járművek egyébként az augusztus 15-i győzelem napi felvonuláson vesznek majd részt. A lengyelek ezen a napon ünneplik, hogy 1920-ban diadalt arattak a Szovjetunió felett. A díszszemlére vonuló páncélosok erődemonstrációja válasz lehetett arra, hogy a Vlagyimir Putyin ellen fellázadt Wagner csoport zsoldosai – miután kudarcba fulladt a zendülésük – Fehéroroszországba mentek, és egy részük a lengyel határ közelében ütött tanyát.

Az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov tábornok nemrég egy televíziós műsorban azt közölte, hogy a Wagner csoport tagjai támadásra készülnek a lengyel–litván határ ellen. Az úgynevezett Suwalki-folyosó mindössze 104 kilométer hosszú, és a NATO legfenyegetettebb területe. Egyrészt ez köti össze a nyugati katonai szövetséget a balti államokkal, másrészt ez a terület választja el az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi enklávét a Moszkva-barát Fehéroroszországtól. A terület stratégiai fontosságú az oroszok számára, mert szárazföldi úton csak ezen keresztül érhetik el Kalinyingrádot.

Az elefántmenet a második világháború idején, az amerikai légierőben alakult ki, amikor több száz bombázógép egyszerre indult németországi célpontok ellen. A kifutópályán szorosan egymás mögött haladó, majd felszálló gépek látványa leginkább az itató felé ballagó elefántcsordára emlékeztette a bámészkodókat. Később ezt a fajta felvonulást erődemonstrációként is használni kezdték.

Az amerikai légierő F-16-os vadászbombázói elefánt-menetben demonstrálják harci erejüket  2012-ben, a dél-koreai  Kun-szan légitámaszponton, egy hadgyakorlat alkalmával. Forrás: Wikipédia
Az amerikai légierő F-16-os vadászbombázói elefánt-menetben demonstrálják harci erejüket 2012-ben, a dél-koreai Kun-szan légitámaszponton, egy hadgyakorlat alkalmával. Forrás: Wikipédia

Az amerikai légierő gépei időről időre tartanak ilyen jellegű bemutatókat, amelyek célja, hogy elrettentsék a lehetséges ellenségeket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×