eur:
401.04
usd:
366.76
bux:
0
2024. október 11. péntek Brigitta
Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a fekete-tengeri Kígyó-szigetet védő katonák emlékhelyén 2023. július 8-án, Oroszország Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háborújának 500. napján. A Kígyó-szigeten szolgáló ukrán határőrök akkor váltak híressé, amikor amikor megtagadták, hogy megadják magukat az orosz hadseregnek a háború első napjaiban.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Fordulat jöhet a háborúban, itt az ukrán bejelentés az amerikai tárgyalásokról

Ukrajna már a jövő héten tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodásról - jelentette az RBK-Ukraina ukrán hírportál hétfőn az ukrán elnöki iroda vezetőjének közlésére hivatkozva.

Andrij Jermak Telegram-csatornáján azt írta: Kijev konkrét és hosszú távú elkötelezettséget szeretne kapni Washingtontól, hogy segít legyőzni Oroszországot, és megakadályozni egy esetleges újabb, jövőbeni orosz agressziót.

A megállapodást annak a nyilatkozatnak szellemében kötik meg, amelyben a hét vezető ipari országot tömörítő G7 csoport vezetői állapodtak meg a július eleji vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

"A nyilatkozathoz már több mint egy tucat más ország is csatlakozott, és hétről hétre újabbak követik őket. Az aláírókkal Ukrajna konkrét biztonsági garanciákat tartalmazó kétoldalú megállapodások rendszerét hozza létre. Jelenleg ilyen kétoldalú megállapodásokon dolgozunk mindegyik partnerrel" - tájékoztatott Jermak.

Szó van védelmi és pénzügyi támogatásról, valamint Oroszország elleni újabb szankciókról és Moszkva megbüntetéséről

- tette hozzá.

A vilniusi NATO-csúcstalálkozón a G7 csoport nyilatkozatában hosszú távú védelmi és gazdasági támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának az orosz agresszióval szemben.

Jermak megerősítette, hogy a jövő héten Szaúd-Arábiában a szövetséges országok állam- és kormányfőinek tanácsadói nemzetközi találkozót tartanak, melynek középpontjában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "béketerve" fog állni. Ennek legfontosabb része

az orosz csapatkivonás Ukrajna teljes területéről, beleértve a Krím félszigetet.

A The Wall Street Journal a múlt héten számolt be arról, hogy augusztus 5-én és 6-án 30 ország delegációja érkezik a szaúd-arábiai Dzsiddába, hogy megvitassa az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeit.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita rock and roll volt
Bejelentés vállalkozóknak: jön a Demján Sándor-program

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.

Kiss J. László az Arénában: patthelyzet Ausztriában, akár előre hozott választás is jöhet

Az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt többséget szerezne, és a programokat is könnyen össze lehetne fésülni, mégis valószínűbb, hogy a választáson vesztesek alkothatnak többpárti koalíciót – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Kijev augusztusban indított nagyszabású hadműveletet az oroszországi Kurszk területe ellen, Moszkva mostanra jelentős erősítéseket telepített át a területre – írja az Ukrajinszka Pravda. Nem kizárt, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen – idézi Andrej Kolesznyik orosz parlamenti képviselőt az MK.ru. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 07:04
×
×
×
×