eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
III. Károly brit király integet a felesége, Kamilla királyné (b) társaságában a koronázását ünneplő rendezvénysorozat záróeseményeképp tartott szuperkoncerten az angliai Windsorban 2023. május 7-én, a koronázás másnapján. A világsztárokat felvonultató koncertet a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély parkjában tartották a királyi család és húszezer néző jelenlétében.
Nyitókép: MTI/AP/Daily Mail pool/Mark Large

Hiába Károly a király, nagyon beleszólni nem tud a brit hétköznapokba

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az InfoRádió Aréna című műsorában a brit koronázás kapcsán úgy fogalmazott, egy dolog, hogy milyen ambíciói vannak uralkodóként, egy másik, hogy mit hagy neki a politikai rendszer. A fél szemét pedig már mindenki Vilmosra vetheti.

III. Károly brit király sokkal tudatosabb és aktívabb szerepvállalásra készült, mint édesanyja, II. Erzsébet királynő - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Gálik Zoltán ugyanakkor hozzátette: a királynak nincs közvetlen beleszólása a napi politikába.

"Egy dolog az ambíció szintje, egy másik, hogy mit hagy neki a politikai rendszer. Noha II. Erzsébet is tudatos volt abból a szempontból, hogy szándékosan húzódott vissza, noha a környezetvédelem, a hulladék-újrafelhasználás vagy épp a rókavadászat kérdésében megnyilvánult, és még egy csomó olyan kérdés volt, amelyben hallatta a szavát. Ezeket a témákat Károly király visszahozhatja, persze nem biztos, hogy a próbálkozás sikeres lesz" - utalt arra Gálik Zoltán, hogy az új király egy kairói konferencialátogatása már meghiúsult a politika döntéséből; a kormány mondott neki nemet, mondván ez nem államfői feladat.

Hogy például mondhat-e III. Károly olyat, ami a British Petrol működését befolyásolja, arról azt mondta, a kormány és a monarchia célja is az, hogy stabilitást biztosítson, az egységet szimbolizálja, és semmiképp sem jó ebből "kikacsintani".

Gálik Zoltán azt is elmondta, megvannak a megfelelő emberek arra, hogy előírják és megírják, az uralkodó miben, hogyan, mikor és miként nyilvánuljon meg, ami azért is fontos, mert az Egyesült Királyság a világpolitika színpadán is megkerülhetetlen szereplő, biztonságpolitikailag a világ 5.-6. legnagyobb szereplőjéről van szó.

"Közvetlen beleszólása tehát nincs, csak instruál, tájékozódik, esetleg orientálja a minisztereket" - összegzett.

Az új örökösről

Vilmos walesi herceg pedig viheti tovább az édesapja által korábban képviselt ügyeket - vélekedett a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

"Ő az, aki megkapta azokat a címeket és lehetőségeket, amelyeket édesapja korábban vitt. Ez sok felelősséggel is jár, rengeteg helyen kell majd megjelenni, szerepelni, nemzeti ünnepeken, hadi eseményeken" - részletezte.

Szerinte érdemes lesz figyelni mostantól Vilmos herceg "kiszólásait", ebből lehet majd tudni, hogy ő örökösként mire készül.

Akár az is lehet, hogy Károly majd "nem mondhat valamit", az állásfoglalást pedig fiára delegálja.

"Nagyon nagy a tisztelet Vilmosban édesapja iránt, és édesapja is kedveli Vilmost, másik fiával feszült a viszony" - tette hozzá Gálik Zoltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×