eur:
396.92
usd:
371.14
bux:
70973.26
2024. június 26. szerda János, Pál
Hmejim, 2016. március 16.Az orosz védelmi minisztérium honlapja által közreadott képen két orosz Szu-35-ös vadászbombázó felszáll a szíriai Latakia melletti Hmejmim légi támaszponton 2016. március 16-án. Az orosz elnök két nappja rendelte el a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium honlapja/Vagyim Grisankin)
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium honlapja/Vagyim Grisankin

Az oroszok rakétát indítottak egy brit katonai repülőre

Tavaly szeptemberben orosz harci gépek majdnem lelőttek egy brit felderítógépet a Fekete-tenger felett.

Újabb információkat lehet kibogarászni a Pentagonból kiszivárgott katonai adatokból. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő hívta fel arra, hogy tavaly szeptember majdnem végzetes incidens történt.

Azt írja a közösségi oldalán: az orosz vadászgépek 30 méterre közelítettek meg egy brit felderítőgépet - nem drónt, és állítólag véletlen rakéta indítás is volt. Ha ott baleset van, tucatnyi a halott.

A Washington Post is ír az esetről. Szeptember 29-én történt a Krím-félszigetnél.

Két orosz Szu-25-ös fogta be a katonai felderítőgépet és az egyik rakétát indított. Az nem egyértelmű, hogy ez célzott lövés volt-e vagy ahogy Ben Wallace brit védelmi miniszter tavaly októberben beszámolt a brit törvényhozás alsóházában: "technikai baleset" volt - erősíti meg az Index cikke.

Most annyival tudhatunk többet, hogy kiszivárgott titkos adatok szerint az amerikaiak szerint "az orosz gép kis híján lelőtte a britet".

Az amerikai lap értékelése szerint az incidens rávilágít arra, hogy miközben a NATO megpróbál segíteni az ukrán hadseregnek, és információkat gyűjtenek a háborúról, komolyan kell egyensúlyozniuk azért, hogy nehogy közvetlenül konfliktusba kerüljenek Moszkvával.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×