eur:
394.84
usd:
367.71
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea megfenyegette Japánt

Az ázsiai diktatúra Japán legújabb védelmi stratégiája miatt tiltakozik.

Japán a múlt héten jelentette be a második világháború óta legnagyobb haderőfejlesztési tervét, miután a Kínával és Észak-Koreával fennálló feszültség és Oroszország ukrajnai inváziója aggodalmakat gerjesztett egy esetleges szélesebb háború kitörésével kapcsolatban.

Az észak-koreai külügyminisztériumi nyilatkozat szerint Japán az új biztonsági stratégiájában hatékonyan lefektette "egy megelőző csapás képességének" kifejlesztését, ami alapvető változást jelent a kelet-ázsiai biztonsági helyzetben.

"A KNDK ismételten világossá teszi, hogy joga van határozott és döntő katonai lépést tenni nemzeti szuverenitása, területi integritása és alapvető érdekei megvédésére

a japán lépés által kiváltott regionális biztonsági környezet bonyolultságának fényében" - figyelmeztetett a phenjani nyilatkozat, melyet a KCNA észak-koreai hírügynökség ismertetett.

Japán kénytelen lesz tudatosítani, hogy "rossz és nagyon veszélyes döntést hozott" - jelentette ki a külügyi tárca szóvivője.

Észak-Korea, dacolva a nemzetközi szankciókkal, idén példátlan számú rakétát tesztelt, köztük egy olyan,

az eddigi legnagyobb hatótávolságú interkontinentális rakétát, amely a tervek szerint elérné az amerikai szárazföldet is.

Több rakéta Japán felségterülete felett szállt el, vagy hozzá közeli vizeken csapódott a tengerbe.

Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un befolyásos húga külön nyilatkozatban utalt a phenjani interkontinentális rakétarendszer fejlesztésében elért technológiai haladásra és a megfigyelőműholdak építése terén elért eredményekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×