eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén.
Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Kirobbant a nagy német–EU-vita: a kancellár nem érti

Az állam- és kormányfők prágai csúcstalálkozója előtt éleződik a nyilatkozatháború az Európai Unió és Németország között. A hét elején több magas rangú uniós vezető bírálta Berlint különutasnak és megosztónak tartott intézkedéseiért. A német kancellár válaszában elutasította a bírálatokat és a brüsszeli tervek között szereplő közös hitelfelvételt is.

Több tagállam, elsősorban Franciaország és Olaszország elmarasztalta a német kormányt az energiaválság kapcsán a közelmúltban elfogadott, 200 milliárd eurós tehercsökkentési programja miatt.

A bírálók mindenekelőtt azt rótták fel Berlinnek, hogy a tervezett grandiózus támogatásokkal Németország, illetve a német vállalatok az egységes uniós piacon jelentős versenyelőnyhöz jutnak. Ezáltal pedig tovább növekedhet a szakadék a gazdagabb és a szegényebb országok között.

Thierry Breton, a unió belső piacért felelős francia biztos, valamint az olasz Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos közös állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy a külső hitelfelvétellel finanszírozott 200 milliárd eurós terv számos kérdést vet fel.

"Vannak olyan tagállamok, amelyek egyáltalán nem rendelkeznek olyan költségvetési játéktérrel, mint Németország" – fogalmaztak a biztosok, nagyobb szolidaritást és közös eszközöket sürgetve. Kifogásolták, hogy a Scholz-kormány a terv elfogadása előtt nem egyeztetett Brüsszellel.

A közszolgálati televíziók által ismertetett nyilatkozatában a német kancellár védelmébe vette a 200 milliárd eurós programot.

"Egy kiegyensúlyozott, rendkívül okos és rendkívül határozott csomagtervről van szó, amelynek célja, hogy az árakat alacsony és elviselhető szinten tartsuk mindaddig, amíg a kihívások tartanak" – fogalmazott Olaf Scholz.

A kancellár hangoztatta azt is, hogy a program nem rövid-, hanem hosszú távra, 2024-ig szól.

"Néhány más ország már hosszabb ideje jelentős támogatásokkal, illetve különböző intézkedésekkel ugyanazt teszi, amit a német kormány erre az évre és a következő két esztendőre elhatározott" – érvelt a szociáldemokrata politikus.

Scholz külön is visszautasította Thierry Breton bírálatát a gázárfék tervezett bevezetése miatt.

"Bretonnak tudnia kell, hogy ezek az intézkedések egyáltalán nem egyedülállóak, hasonlókat már másutt is bevezettek, mellesleg joggal" – hangoztatta.

Elutasította a kancellár az elsősorban Gentiloni által felvetett közös hitelfelvételt a válság leküzdésére. Scholz ennek kapcsán azzal érvelt, hogy a koronavírus-járvány idején

a helyreállítási alap céljából felvett hitelek nagy részét még nem vették igénybe.

A kancellár emlékeztetett arra, hogy összességében egy 750 milliárd eurós óriásprogramról van szó.

Ennek az összegnek még meglévő, rendkívül jelentős része most különösen hasznos lehet, és segíthet – érvelt Scholz.

A kancellár nyilatkozatával egyidőben a német kormány gazdasági minisztere "néhány baráti országot" vádolt azzal, hogy – mint fogalmazott – csillagászati magasságokig srófolják a földgáz árát. Robert Habeck – aki egyben alkancellár is – név szerint egyedül az Egyesült Államokat említette. Szavai szerint ez problémákat vet fel, amelyekről beszélni kell.

"Az Európai Bizottságnak erről egyeztetnie kell a baráti országokkal" – fogalmazott a miniszter

Habeck szerint az ilyen törekvésekkel szemben az segítene, ha az Európai Unió összehangolná a tagországoknak a földgáz beszerzésével kapcsolatos magatartását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×