eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné köszönti az embereket a brit királyi család hivatalos észak-írországi rezidenciája, a Hillsborough-kastély előtt Belfastban 2022. szeptember 13-án. Károly az édesanyja, II. Erzsébet királynő halálát követően vált az Egyesült Királyság új uralkodójává. II. Erzsébet a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében.
Nyitókép: Niall Carson

A királynő halálával meginoghat a monarchia is

II. Erzsébet nemcsak Nagy-Britannia, hanem a brit nemzetközösség számos országának államfője is volt. De néhány tagország máris jelezte: nem biztos, hogy folytatná ezt a hagyományt.

A Corvinus egyetem docense szerint a királynő halálával fel fog erősödni a köztársasági mozgalom a Brit Nemzetközösség több országban is, köztük olyan hatalmas államokban, mint Ausztrália. Gálik Zoltán azonban emlékeztetett rá: ahhoz, hogy egy tagország megváltoztassa az államformáját, nagyon sok helyen kell módosítania az alkotmányát. Mivel pedig az alaptörvény módosítását népszavazásnak kell kísérnie, a folyamat akár évekig is eltarthat - hangoztatta a brit ügyek szakértője.

A Corvinus docense arról is beszélt, milyen hatással lehet a királynő halála a monarchia megítélésére, hiszen II. Erzsébet kétségtelenül a királyi család legnépszerűbb tagja volt. Gálik Zoltán megerősítette, hogy egészen biztosan egy korszak határához értünk, bár III. Károly hatalomra kerülésével talán ennek vége még egy kicsit kitolódhat. Szerinte igazán majd

Vilmos trónra lépése nyithat új korszakot, hozhatja el azt a generációváltást és modernizációt, amit sokan várnak az udvartól.

A szakértő úgy vélte, III. Károlyra óriási feladatok várnak, mivel mind az Egyesült Királyság, mind pedig a nemzetközösség a széthullás jeleit mutatja. Ezért sok múlik azon, milyen uralkodó lesz.

A Corvinus oktatója biztosra veszi, hogy az új király sokkal határozottabban és nyíltabban fog részt venni a közéletben. Erre az elmúlt 40-50 évben tanúsított tevékenységéből lehet következtetni. Károly nagyon aktívan támogatta a környezetvédelemét, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Ugyanakkor arra is ügyelnie kell, hogy uralkodóként közvetlenül nem szabad részt vennie a politikai vitákban, bár valószínűleg ezeken a területeken azért valamilyen formában mégiscsak látható kíván maradni - tette hozzá az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×