eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
III. Károly brit király a Trónutódlási Tanács ülésén, amikor hivatalosan királlyá nyilvánítják a Saint James-palotában 2022. szeptember 10-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő két nappal korábban, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt, azóta ő az új uralkodó.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Victoria Jones

A brit uralkodó szerepe fontos, de csak szimbolikus

A frissen trónra lépett III. Károly hatalma főként ceremoniális jellegű, és politikailag is semlegesnek kell maradnia nyilatkozataiban.

Naponta kapja majd III. Károly is azokat a piros bőrdobozokat, amelyekben a fontosabb parlamenti meghallgatások összefoglalója mellett, az aláírására váró dokumentumok lesznek. A miniszterelnök pedig a szerdai audienciák alkalmával tájékoztatja majd az új uralkodót az ország ügyeiről.

Ezek a találkozók ugyanakkor tökéletesen informálisak, semmiféle feljegyzés nem készül róluk, jegyzi meg a BBC cikke.

Ezek a király feladatai

A királynak parlamenti funkciói is vannak, melyek a következők:

  • Felkérés kormányalakításra: a választásokon nyertes párt vezetőjét a Buckingham palotában bízza meg kormányalakítással az uralkodó, illetve az általános választások előtt fel is oszlatja a parlamentet.
  • A parlamenti év megnyitása: az uralkodó, a felsőházban mondott beszédével nyitja meg a törvényhozási évet és a beszédben lényegben a kormány programját ismerteti.
  • Hozzájárulását adja a törvényekhez: III. Károly aláírása hitelesíti mostantól azokat. Utoljára 1708-ban fordult elő, hogy az uralkodó nem írt alá egy törvényt.

Mindezen túl fogadja a Nagy-Britanniába látogató államfőket és a szigetországba akkreditált nagykövetek is neki adják át megbízólevelüket. Ő az 56 független országot és 2,4 milliárd embert tömörítő Nemzetközösség feje is, a Nemzetközösségi Királyságok néven ismert 14 ország esetében egyben államfő is.

A koronázásra még várni kell

III. Károly első számú örököse a friss walesi herceg, Vilmos, aki legidősebb fiúgyermekeként vált jogosulttá erre a címre. A második a sorban Vilmos fia, György herceg, akit húga, Sarolta hercegnő követ. 2013-ban változott a királyi öröklődés sorrendje - egészen eddig

a fiúgyermekek előkelőbb helyen szerepeltek az öröklődési sorrendben, mint a lányok, még ha az utóbbiak is voltak idősebbek.

A 2013 után a királyi családba született gyermekek már ennek értelmében foglalják el helyüket az örökösödési rangsorban. A korábban születettekre azonban ez a rendelkezés nem vonatkozik.

Bár III. Károlyt már királynak nyilvánították, azt egyelőre nem tudni, mikor kerül sor a koronázásra. Édesanyja, Erzsébet majdnem másfél évet várt erre az eseményre: apja, VI. György halála 1952 februárjában következett be, Erzsébetet pedig 1953 júniusában koronázták meg. Az ő uralkodóvá koronázása volt az első ilyen jellegű ceremónia, melyet élőben közvetített a tévé: több 20 millióan nézték az adást.

A koronát csak ekkor viselheti

Az ünnepséget várhatóan a Westminster Apátságban tartják majd. Károly a negyvenedik uralkodó lesz a sorban, akinek anglikán szertartás keretében teszi a fejére a koronát. A ceremónia alkalmával felkenik szent olajjal, a korona mellett pedig a jogart és az országalmát is megkapja. A koronázás lesz természetesen az esemény csúcspontja, ekkor

egy 1661-ben tömör aranyból készített koronát kap

az uralkodó.

A különleges kincs kizárólag ennek a ceremóniának alkalmával kerül a király fejére, egyébként a Towerben őrzik a többi koronázási ékszerrel együtt. A királyi esküvőtől eltérően a koronázás állami rendezvény, melyért a kormány fizet, és a vendéglistát is ők állítják össze,

A várakozások szerint III. Károly és felesége, Kamilla, a királyi hitves beköltöznek a Buckingham Palotába. Vilmos, a trónörökös és családja nemrég költöztek el a londoni Kensington Palotából a királynő windsori birtokára, Adelaide Cottage-be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×