eur:
394.44
usd:
364.13
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten Varsóban 2022. április 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Idealisztikus elképzelés a V4-együttműködés felélesztése?

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban és a lengyel–magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúban. Az InfoRádiónak nyilatkozó Lengyelország-szakértő szerint viszont idealisztikus most azt gondolni, hogy ettől feléled a V4, magyar és lengyel az uniós pénzekért harcol.

Mitrovits Miklós elmondása alapján Mateusz Morawiecki pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) momentán – egy évvel a lengyelországi választások előtt – nem minden közvélemény-kutatás alapján áll olyan jól, hogy egyedül is kormányt tudna alakítani. Ugyanakkor ez nem kevés idő, a felmérések pedig meglehetősen megbízhatatlanok, így bármi kisülhet: ismételhet is a PiS, de az is elképzelhető, hogy egy három-négy ellenzéki pártból alakuló koalíció kerül majd hatalomra – tette hozzá a Lengyelország-szakértő.

A szakértő úgy véli, a lengyel kormányfőnek amellett, hogy részint a Magyarországgal szimpatizáló lengyel szavazók megnyerésére hajthat, azt is hangsúlyoznia kell, hogy nem engedte el Közép-Európa kezét. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, mintha a lengyel kormány egy új regionális együttműködést alakított volna ki – amiben, de facto van is igazság – a NATO-hoz újonnan csatlakozó két skandináv állammal, Svédországgal és Finnországgal, valamint a három balti állammal, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával karöltve. „Tehát, mintha északra tevődött volna át a közép-európai együttműködés politikai és katonai súlypontja” – magyarázta a szakértő.

Megjegyezte: Ukrajna felfegyverzését Oroszországgal szemben – amit Morawiecki a vasárnapi interjúban egyébként úgy aposztrofált, hogy azzal „a világot mentik meg” – Varsó mellett a felsorolt államok támogatják leginkább. A V4-es együttműködés „rebootolására” tett utalás tehát annak is köszönhető, hogy Lengyelországban is sokan úgy vélik, a cseh–szlovák–magyar–lengyel négyes adja az igazi Közép-Európát, amit nem lehet teljesen elengedni.

A lengyel miniszterelnök megnyilatkozása azzal is magyarázható, hogy Brüsszel még mindig nem hajlandó kifizetni Lengyelország számára koronavírus-járvány utáni újraindítási alapból a pénzeket, hiába fogadtak el olyan törvényeket nyár elején a Szejmben, amik a bírósági reformot bizonyos értelemben visszafordította az Európai Unió Bíróság kívánalma szerint – folytatta a Lengyelország-szakértő hozzátéve: még mindig nem tiszta, hogy fog-e egyáltalán az Európai Unió fizetni, és ha igen, mikor. Mitrovits Miklós úgy véli, nyilván Varsóban is mérlegelték, hogy ősszel újra beindult a politikai nagyüzem, és Lengyelország bizonyos kérdésekben csak Magyarországra számíthat Brüsszelben.

A Lengyelország-szakértő

nagyon „idealisztikusnak” nevezte a lengyel miniszterelnök felvetését a visegrádi együttműködés felélesztésére,

tekintve hogy a cseh politika nagyon ellentétes azzal, amit a magyar kormány képvisel. Lengyelország ebből a szempontból a két szék között a pad alá esik, ugyanis belpolitikailag ahhoz áll közelebb, amit a magyar kormány képvisel, külpolitikában viszont egy „világ választja el” Varsót és Budapestet – tette hozzá Mitrovits Miklós, aki szerint Morawiecki nyilván nem gondolja, hogy Magyarország külpolitikai irányvonala megváltoztatható, így várhatóan az lesz, hogy a háború kapcsán Varsó nem fogja megkövetelni az által képviselt álláspontot Magyarországtól, de ettől még más területeken Brüsszelben együtt fognak tudni működni.

„Hogy ez nem fog tetszeni a cseh kormánynak, az előre borítékolható” – jegyezte meg a szakértő, emlékeztetve, hogy július 1-től a csehek töltik be az Európai Tanács elnöki pozícióját, így aztán éles konfliktusokra lehet számítani az ősztől. De ettől még Morawiecki megnyilatkozása a V4-ek újraindításáról jelen pillanatban meglehetősen idealisztikus elképzelés, ezért inkább a magyar–lengyel kormány együttműködéséről lesz szó a brüsszeli pénzek megszerzése érekében – ismételte meg Mitrovits Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

11 napos "terrorelhárító" gyakorlatba kezdtek a kínai és fehérorosz katonák a lengyel határon található Breszt városa mellett. Az orosz külügyi tárca bejelentette: mostanra biztossá vált, hogy amerikai fegyverekkel is lövik Oroszországot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök "béketurnéjának" harmadik állomása Peking volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök délután azt mondta: Orbán Viktor nem közvetíthet Oroszország és Ukrajna közt, de más országok segítségére nyitott. Lengyelország megállapodást kötött Ukrajnával, melynek keretein belül a későbbiekben orosz rakétákat lőhetnek le az ukrán légtérből. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×