eur:
396.28
usd:
369.85
bux:
71878.79
2024. július 2. kedd Ottó
Kínai harci gépet töltenek fel üzemanyaggal a levegőben, egy meg nem nevezett terület légterében 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

Kaiser Ferenc: Az USA egy újabb váratlan kínai húzástól tartva lépett

Kína hadgyakorlatot indított, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök a szigetre látogatott. Feledy Botond szerint azonban háborúra kevés az esély. Szakértőket kérdeztünk.

Nancy Pelosi amerikai házelnök Kína sorozatos tiltakozása ellenére szerdán Tajvanra látogatott, ahol azt hangsúlyozta: Kína egyre erősödő agresszióját látva az Egyesült Államok kiáll Tajvan mellett. Peking azonnal elítélte a látogatást, ugyanis Kína szakadár tartományaként tekint Tajvanra, így az amerikai házelnök útját a belpolitikába való beavatkozásnak tartják – hangsúlyozta az InfoRádiónak Feledy Botond külpolitikai elemző. "Ez egy kínai szuverenitást sértő aktusnak minősül a Kínai Kommunista Párt szemében, hiszen ők nem ismerik el Tajvan önállóságát" – tette hozzá.

Kína nem csak a szavak szintjén reagált. Egy nagyszabású hadgyakorlatot indított Tajvan közelében, amivel gyakorlatilag blokád alá vonta a szigetet. Csütörtökön Peking már ballisztikus rakétákkal lőtt a tajvani vizekre, emellett drónokkal és harci repülőkkel is behatolt a tajvani légvédelem azonosítási zónájába, és a hadihajóik is a térségbe vonultak.

"Én úgy gondolom, ez még mindig egy hadgyakorlat" – szögezte le Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára. Szerinte ugyan a tajvani csapatok már készültségben vannak, és az amerikai flotta egy része is a közelben tartózkodik, nem várható háború.

"Ha egyszer Kína szerves részének tekinti a szigetországot, akkor nem célszerű egy háborút indítani.

Ezt a kínaiaknak is meg kell gondolni, viszont mindenképpen figyelembe kell venni, hogy elrettentésképpen ilyen erőket mozgatnak. Ez nemcsak figyelmeztetés, hanem a különböző haderőnemeknek az összehangolása, azért, hogy ha alkalmazni kellene őket, már legyenek tapasztalatok" – jelentette ki.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense is úgy látja, kevés az esély a háborúra, mert az amerikai és a kínai gazdaságot is megviselné egy fegyveres konfliktus. "Az USA most el akarja kerülni azt, ami 2014-ben történt. Akkor az egész világ Ukrajnára és a Krím elszakítására figyelt, de közben Kína elfoglalt egy csomó zátonyt a Dél-kínai-tengeren, ott mesterséges szigeteket létesített, melyeket aztán telepakolt katonai bázisokkal. Most megint fennállt a veszély, hogy amíg mindenki Ukrajnára figyel, addig Kína megint lép valami váratlant, ezért az amerikaiak ennek most megpróbálnak elébe menni" – fogalmazott.

A kínai hadgyakorlat várhatóan augusztus 8-án, hétfőn ér véget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×