eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kamilla cornwalli hercegnő, Károly walesi herceg, brit trónörökös felesége (b), Károly herceg (b2), II. Erzsébet brit uralkodó (b3), Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fia (j2, hátul), Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos cambridge-i herceg felesége (j), valamint a három gyermekük, Lajos herceg (elöl, j3), Sarolta hercegnő (elöl, j2) és György herceg (elöl, j) a 96 éves II. Erzsébet brit királynő trónra lépése 70. évfordulójának, azaz platinajubileumának alkalmából rendezett ünnepségen a londoni Buckingham-palota erkélyén 2022. június 5-én, a négynapos rendezvénysorozat utolsó napján.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Jonathan Brady

A 27 éves II. Erzsébet integetett a történelmi hintóból a tömeg örömére - videó

Katonai parádéval és többórás színpompás felvonulással ért véget vasárnap Londonban a brit uralkodó platinajubileuma, vagyis trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából szervezett négynapos hatalmas ünnepségsorozat.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit a jobb időjárás reményében júniusban tartják. Így volt ez az 1977-es ezüstjubileumon, a 2002-ben tartott aranyjubileumon és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi ünnepségeken is.

A júniusi időpontot indokolja az is, hogy az uralkodó közismerten nem tartaná illőnek, ha édesapja halálának emléknapján ünnepelné az ország az ő trónra lépésének évfordulóit.

II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban királlyá koronázták, de a 96 esztendős királynő egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon.

A platinajubileum méltó megünneplésére a brit kormány négynapos hétvégét hirdetett, mégpedig úgy, hogy a május utolsó hétfőjén esedékes hagyományos országos munkaszünetet csütörtökre helyezte át, és pénteket rendkívüli munkaszüneti nappá nyilvánította.

A négynapos hatalmas rendezvénysorozaton

7800-an léptek fel,

az események közvetítését a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi becslése szerint világszerte egymilliárd néző kísérte figyelemmel.

Messze a legnagyobb rendezvény a Buckingham-palota előtt tartott, vasárnap hajnalba nyúló két és fél órás koncert volt.

Az eseményre 22 ezer fizető vendég volt hivatalos. Ők közvetlen közelről, lelátókról nézhették a három színpadon zajló rendkívül nagyszabású műsort, de a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó híres, egy mérföld (1,6 kilométer) hosszú Mall sugárúton többszázezres tömeg gyűlt össze a rendezvényre.

Ők óriás kivetítőkön nézhették az óriáskoncertet, amelyen sok más szereplő mellett a Queen együttesből Brian May gitáros és Adam Lambert énekes, valamint George Ezra, Craig David, a Duran Duran, Alicia Keys, Sir Rod Stewart, Andrea Bocelli, és videófelvételen Sir Elton John is fellépett.

A négynapos hétvégén Londonban és országszerte több tízezer utcabált és pikniket rendeztek.

Ezek közül messze a legnagyobb a windsori királyi rezidencia nyilvánosan látogatható, Long Walk nevű, 4,2 kilométer hosszú sétaútján volt, ahol vasárnap 488 piknikasztalhoz ülhetett le az a hozzávetőleg háromezer szerencsés helybéli, akinek jutott részvételi jegy.

Vasárnapi adatok szerint az Egyesült Királyság egészében 85 ezer hasonló lakossági utcabál és piknik volt a négy nap alatt.

Az ünnepségsorozatot záró többórás vasárnapi katonai parádé és felvonulás a Whitehall kormányzati negyedétől indult, és a vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton jutott el a Buckingham-palotáig.

Az élen a királyi hintóállomány egyik legrégibb és leghíresebb példánya, a rendkívül díszes kivitelezésű, 1762-ben épült, aranyozott festésű Gold State Coach haladt.

A királynő nem ült a hintóban, de a hat ló vontatta, négytonnás jármű ablakára vetítettek róla egy felvételt, amely 27 éves korában, koronázásának napján készült róla, és amelyet hologram-technikával teljesen élethűvé varázsoltak.

Ez a hintó szállította II. Erzsébet királynőt a londoni Westminster apátságban 1953-ban tartott koronázási ceremóniára.

A katonai parádét felvonulás követte, a királynő uralkodásának eddigi hét évtizedét végigkísérő divatirányzatok, autótípusok, technikai eszközök és zenei stílusok színpompás megjelenítésével, színházi sikerek részleteinek rögtönzött előadásaival.

Különösen hangos sikert aratott az elmúlt évtizedek James Bond-filmjeiben feltűnt csodaautók felvonulása.

A parádét Ed Sheeran énekes és a nemzetközi celebvilág kétszáz más képviselője zárta, akik a többszázezres ünneplő tömeggel együtt énekelték el az uralkodó tiszteletére a brit nemzeti himnuszt.

A királynő, aki visszatérő mozgásproblémái miatt a négynapos ünnepségsorozat több eseményéről távol maradt, ezúttal jelen volt, a tömeg egetverő üdvrivalgása közepette megjelent a Buckingham-palota teraszán és családtagjai társaságában ott hallgatta meg a platinajubileumi hétvégét záró himnuszt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×