eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Picture of the logo of Gazprom on their Serbian main office in Belgrade. Gazprom is one of the main oil compnaies from Russia
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Kaderják Péter: a mostani intézkedést már "nagyon komolyan kell venni"

Az ukrajnai oroszgáz-tranzit részleges leállása miatt adódik a kérdés, mi lesz Európával, ha egyszerűen nem jön ide több orosz gáz. Kaderják Péter a számok nyelvére fordította a veszély mértékét.

A keddi 96 millióról szerdára 77 millió köbméterre, azaz mintegy 20 százalékkal csökkent az orosz gáz ukrajnai tranzitja a Naftogaz vezetője szerint annak hatására, hogy az ukránok – vis major helyzetre hivatkozva – leállították a szállítást a szohranyivkai mérőállomáson.

Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zéró Karbon Központjának vezetője érdeklődésünkre azt mondta, az ukránok arra hivatkoznak, hogy a háború miatt bizonyos tranzitkapacitásaik ellehetetlenültek, fizikailag nem tudják az orosz gázt továbbítani az európai fogyasztók számára.

"Áprilisban orosz irányból 9-10 milliárd köbméternyi orosz gáz érkezett még mindig Európába, ez a 2019-es áprilisi érték 60 százaléka, de sokkal-sokkal kevesebb, mint az utolsó, Covid előtti évben volt; már így is kevés gáz érkezett Európába Oroszországból. A 10 milliárd köbméternyi gázból mintegy 2-2,2 milliárd köbméter jött az ukrán-szlovák-cseh-német vezetéken, a bejelentés ezt a vezetéket korlátozza" - tisztázta Kaderják Péter.

Hozzátette, ez a mennyiség bőven beleférne viszont a Jamal-vezetékbe (Oroszország-Fehéroroszország-Lengyelország-Németország), de a nemrég megépült déli vezetékbe is, amely Szerbián keresztül éri el Magyarországot.

"Ha az oroszok szeretnék leszállítani ezt a mennyiséget Európának, arra minden lehetőségük megvan"

- összegzett Kaderják Péter.

A gázpiaci helyzet "eszkalálódásának" és "egy másik eseménynek" nevezte, hogy Németországba enélkül is kevesebb gáz érkezik.

"Oroszország szankciókat jelentett be a Németországban működő Gazprom-leányvállalatokra, amelyek egy német döntés következtében ellehetetlenültek; ezek a leányvállalatok német, osztrák gáztározókat is üzemeltettek, töltöttek fel korábban gázzal, és sok nyugat-európai gázfogyasztót is elláttak. A mostani döntés ezeknek a leányvállalatoknak tiltotta meg a hozzáférést az orosz gázhoz" – magyarázta.

Vagyis "ez már nem a kelet-európai gázpiac piszkálása", hanem az orosz és az európai központi gázpiacot sújtó "ellenintézkedés" az oroszok részéről.

Magyar érintettség

Ha az orosz gázszállítás Európába teljesen leállna, Európának fizikailag 15-17 százalékkal csökkentenie kellene a gázfogyasztását, a kiesés legnagyobb része Németországot terhelné, Magyarországon akár a fogyasztás harmadát is érinthetné, Kaderják Péter szerint azonban "még nem tartunk itt", de a mostani történéseket "nagyon komolyan kell venni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×