eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Tüzérségi támadásban megsérült férfit visznek a mariupoli 3. számú kórházba 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kiszivároghatott a békeszerződés tervének tartalma - íme, a főbb pontok

Egy 15 pontból álló békeszerződés-terv tartalma jutott el a Financial Times amerikai laphoz.

A szerződéstervezet e tartalmát hétfőn tárgyalták először a teljes egészében a felek - értesült a Financial Times, amely három bennfentes forrásra hivatkozik.

Az orosz-ukrán háborút lezáró megállapodásban az amerikai lapot idéző Portfolio összegzése szerint az szerepel, hogy

  • legyen országos tűzszünet,
  • az orosz katonák hagyják el Ukrajnát - azokat a régiókat is, amelyeket a február végén indult offenzíva során foglaltak el (például Herszon, az Azovi-tenger partvidéke, Pripjaty-térség),
  • Ukrajna tegyen le a NATO-csatlakozásról és váljon semlegessé,
  • ne épüljenek külföldi katonai bázisok Ukrajna területén, és Ukrajna ne fogadjon többé külföldi fegyverszállítmányokat,
  • az ukrán haderő továbbra is működhet,
  • cserébe a nyugati országok - így például az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Törökország - szavatolhatják Ukrajna biztonságát.
  • Szűnjenek meg az orosz és más kisebbségek nyelvhasználati jogait korlátozó intézkedések.

Úgy tűnik, továbbra is az Ukrajna biztonságát szavatoló nyugati garanciák (és azok Moszkva általi elfogadhatósága), valamint a "szakadár népköztársaságok" és a Krím sorsa a legvitásabb kérdés a felek között - írta a lap. Utóbbiakat ugyanis mindkét fél a maga ellenőrzése alatt akarja tartani.

A Financial Times azt írta továbbá, hogy Mihajlo Podoljak ukrán tárgyaló szerint szerint "a humanitárius kérdéseket, beleértve a nyelvi kérdéseket is, csak Ukrajna kizárólagos érdekeinek prizmáján keresztül vitatják meg". Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója arról is beszélt, hogy a megszállt területek kérdését külön kezelik. "A vitatott és konfliktusos területek külön ügyet jelentenek. Egyelőre garantált kivonulásról beszélünk azokról a területekről, amelyeket megszálltak február 24-e", vagyis a megszállás kezdete óta.

Podoljak szerint nincs nagy jelentősége a külföldi bázisok betiltásának, mondván, ezt már az ukrán törvények is kizárják.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Oroszország szerint a demilitarizált állam osztrák vagy svéd típusú változatáról folynak a tárgyalások Kijevvel, és említették a semlegesség követelését, valamint a saját hadsereg meglétének engedélyezését, illetve hogy ennek méretéről folynak az egyeztetések.

Ukrajna egyik tárgyalója viszont arról beszélt, hogy az ország a helyzetére szabott, speciális semlegességet követel, nem svéd vagy osztrák, hanem ukrán típusú megegyezést. Ennek pedig része legyen az, hogy a biztonságot garantáló nyugati országok nem állnak félre egy Ukrajna elleni támadás esetén, mint most, hanem aktívan részt vesznek Ukrajna oldalán a konfliktusban, és hivatalosan is biztosítják számunkra a szükséges mennyiségű fegyver azonnali szállítását, amennyiben valaki ismét megsérti Ukrajna területi integritását.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×