eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Jogállamisági vita - Az osztrák kancellár kiáll magyar és lengyel kollégája mellett

"Helytelen, hogy mindig csak Magyarországról és Lengyelországról beszélünk" - mondta Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz osztrák kancellár védelmébe vette Magyarországot és Lengyelországot az uniós jogállamisági vitában.

"Helytelen, hogy mindig csak Magyarországról és Lengyelországról beszélünk" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a német Funke Médiacsoportnak és a francia Ouest-France napilapnak az osztrák online média - mások mellett a Die Presse, a Der Standard, az orf.at és az oe24 - vasárnapi beszámolói szerint.

Az osztrák kancellár méltányosabb hozzáállást szorgalmaz Magyarország és Lengyelország tekintetében az uniós jogállamisági vitában. Úgy véli, a jogállamiság és az európai alapértékek megtartása döntő fontosságú az Európai Unió fennmaradása érdekében, de ezek minden államra egyformán érvényesek.

Kurz az elmúlt években többször bírálta az Európai Uniót különböző témakörökben. Többek között szóvá tette

a tagállamok kettős mércével való megítélését.

Egy 2019-es - a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)-nak adott - interjúban a "helyenként meglévő nyugati arroganciáról" beszélt a kelet-európaiakkal szemben. "Európa-ellenes gondolkodásmód" nemcsak Kelet-Európában, hanem nyugaton is előfordul - mondta akkor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×