eur:
394.83
usd:
366.94
bux:
71623.61
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels

Támad a delta variáns: sötétvörös riasztás a görög szigeteken

Néhány hete a spanyol napfényövezet újbóli korlátozásairól szóltak a hírek, most a görög szigetvilágban lobbant be egy hét alatt úgy a fertőzés, hogy az európai járvány-megelőzési központ (ECDC) már sötétvörösre festette a térséget az európai térképen.

Hétfői nemzetközi lapjelentések szerint a hétvégére az athéni hatóság már rendőri erőket is küldött a turisták – de különösen a fiatalok – által leginkább látogatott népszerűbb szigetekre, hogy érvényt szerezzen bizonyos járványmegelőzési intézkedéseknek.

A brit Guardian szerint az Égei-tenger egyik kedvencének számító tizenhármas szigetcsoporton – Szantorini, Rodosz, Fárosz és Mykonosz is ide tartozik – egyhetes korlátozást rendeltek el. Mint azt a görög polgári védelmi miniszterhelyettes is megerősítette, ezeken a helyeken bárokban betiltották a zenét, és éjféltől kijárási tilalom van érvényben.

Athéni kormányzati közlés szerint múlt héten egy nap alatt 2700 új fertőzést regisztráltak, miközben nő a korházi esetek száma is.

Megfigyelők szerint a probléma görög földön is hasonló a spanyoléhoz, ahol a Barcelonától Mallorcáig és onnan tovább, a Kanári-szigetekig tartó üdülőövezetet a nyitás első jelzésre valósággal ellepte a 18-29 éves korosztály, miközben a beoltottsága Spanyolországban alig 10 százalékos. Többségüknek komoly megbetegedéstől általában nem kell tartania, de a fertőzés simán megkaphatják és igen sokan meg is kapják, miáltal minimum ők maguk a továbbiakban fertőzést közvetítőkké válnak.

Az oltási igazolás rendszere elvben kiszűrhetné őket, de

oly életbe vágó az érintett déli országoknak az idei idegenforgalmi szezon felpörgetése, hogy az ellenőrzés sokszor csak felületes.

Ez utóbbira amúgy még a déliekhez képest sokkal puritánabb és fegyelmezettebb Hollandiában is akadt példa, ahol utóbb megjelent helyi sajtójelentések szerint a kormány által tavasszal bejelentett nyitás azért váltott ki napokon belül tömeges új fertőzést, mert a közösségi programokra siető fiatalok közül nagyon sokan szüleik vagy idősebb testvéreik oltási igazolványát mutatták fel, az ellenőrzési pontokon pedig nem sok figyelmet fordítottak arra, hogy a kártya adatait összevessék a felmutató személyi igazolványával.

Az a tény mindenesetre, hogy

az ECDC ”bepirosozta” az említett görög szigeteket, azzal is jár, hogy mostantól kezdve a térségbe való ki- és beutazás nem javallott,

ami szigorúbb országokban azt jelenti, hogy aki mégis onnan érkezik például haza, automatikusan karanténra kell számítson.

Mallorcán egy hasonló helyzet kialakulása egy hét alatt leapasztotta a turistaáradatot, és most görög földön is attól félnek, hogy hasonló következhet náluk, pedig a főszezonnak számító augusztus – amitől mindenki az átmeneti egyenesbe jutást remélte a helyiek közül – még el sem kezdődött.

Maguk a görögök amúgy nemcsak üzletileg, hanem járványügyi szempontból is komolyan készültek a szezonra, egyebek között messze az európai átlag felett van az oltottsági mutató: a népesség 62,8 százaléka felvette az első oltást, és 55 százalék már teljesen beoltott.

További jelentések mindeközben arról tudósítanak, hogy láthatóan nem tud kilábalni az újbóli járványszorításból Portugália sem, ahol szintén nagy reményeket fűztek a 2021-es nyári turistaszezonhoz. António Costa múlt héten személyesen erősítette meg, hogy

a bárok és éjszakai lokálok az egész országban legalább októberig zárva tartanak,

és utána is csak Covid-igazolvány felmutatása ellenében lesznek látogathatók. (Aztért éppen októbertől, mert portugál kormányzati remények szerint a helyi népesség 85 százaléka akkortól válhat teljes beoltottá.)

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×