eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Somogyi Nóra asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 20-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kötelező oltás: cseppet sem egyedi a magyar szabályozás

Magyarországon bevezetik a kötelező oltást az egészségügyben, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem állna meg itt. A kötelező oltás nem ritka a világon, számos ország már a teljes felnőtt lakosságát kötelezte rá, igaz, legtöbb helyen a szabályozás egyelőre irreleváns, mert alacsony az átoltottság. A fejlett világ nem lépett egyelőre erre az útra, Nyugaton egyelőre csak bizonyos körökben tették kötelezővé az oltást, ebben a magyar szabályozás egyáltalán nem egyedi eset. A világszerte gyorsan szigorodó szabályozás viszont abba az irányba mutat, hogy hamarosan szélesebb körben lesz kötelező a védőoltás felvétele.

A Portfolio szerint összefoglaló jelleggel azt mondható, hogy bár a kormányok még vonakodnak bevezetni mindenki számára a kötelező védoltást, de

a terend egyértelműen azt mutatja, hogy az oltási kötelezettségre egyre széles kört érint egyre több országban.

Sőt, már ma is vannak országok, ahol minden egyes állampolgárnak kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást – bár jellemzően olyan országokról van szó, ahol a nem túl fejlett jogrendszer nem képezheti akadályát az ilyen szabályozásoknak. A részleges kötelező oltás viszont már fejlett jogállamokban is elterjedté vált, és sok helyen, ahol még nem született ilyen szabályozás, ott vagy készülőben van, vagy ígéretek vannak róla.

A nyugati országokban lépcsőzetesen lépnek

A gazadsági lap szerint, szembetűnő, hogy a kötelező oltást bevezető országok listáján nem szerepel fejlett demokrácia, de az is egyértelműen látszik, hogy az egészségügyi vészhelyzet lépésről lépésre felülírja a politikai és szabadságjogi szempontokat (Nyugaton) is.

  • Európában a legszigorúbb alighanem Franciaország, ahol épp a napokban tették kötelezővé az oltást az egészségügyi dolgozóknak, beleértve az idősotthonok gondozóit is. Aki nem veszi fel az oltást szeptemberig, az az egészségügyi dolgozó akár a fizetését is elveszítheti. A franciák tervezik emellett, hogy a mozikban és a tömegközlekedésen is kötelező legyen a védőoltás, Emmanuel Macron elnök pedig utalást tett arra, hogy a jövőben akár a teljes felnőtt lakosság számára kötelezővé tehetik a védőoltást, de erre nincs még konkrét javaslat.
  • Görögország is az oltási szigor pártján áll: az egészségügyi dolgozók számára kötelező az oltás, ellenkező esetben augusztus 16-től elveszítik az állásukat. Emellett az oltatlanok továbbra sem vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényekről, és kötelezővé tervezik tenni az oltást az idősotthonok dolgozói és a hadsereg tagjai számára is.
  • Olaszország volt az első európai ország, amely kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozóknak, emellett ma már a gyógyszerészeknek és az idősotthonok dolgozói számára is kötelező az oltás. Azok a dolgozók, akik nem hajlandók beoltani magukat, más munkakörbe helyezhetők át (ez szerepelhet az MKIK Magyarországra vonatkozó javaslatában is), végső esetben pedig fel is mondhatnak az egészségügyi dolgozóknak, amelyek körében egyébként 95 százalékos az átoltottság. Az olasz kormány korábbi állítása szerint nincs napirenden, hogy mindenki számára kötelezővé tegyék a védőoltást, manapság viszont már nem ennyire egységes a kabinet a kérdésben.
  • Az Egyesült Királyságban a kormány terve szerint az idősek otthonának dolgozói számára lenne kötelező a védőoltás, és aki ezzel nem élne, az elveszítené az állását. A brit szabályozás kétségkívül enyhébb, mint a fentiek, és egyébként az országban jelenleg is magas az átoltottság.
    A brithez nagyon hasonló az ausztrál szabályozás is: a szigetországban az idősek otthonának dolgozói számára kötelező az oltás, illetve a karanténhotelek alkalmazottainak.

A felsorlt országok közé tartozik Magyarország is: nálunk is az egészségügyi dolgozók számára kötelező a védőoltás jelenleg, de ahogy a fenti országokban, nálunk sem garantált, hogy a szabályozásban érintettek köre itt véget ér – teszi hozzá egyebek mellett terjedelemes összefoglalójában a Portfolio.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×