eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Az amerikai álom jelenleg az oltásról szól

Latin-Amerikából nagyon sokan indulnak útnak, hogy az Egyesült Államokban oltassák be magukat: nem sértenek törvényt, de hónapokat nyernek így.

Bár az idei év nem az utazásról szól, Latin-Amerikából nagyon sokan utaznak az Egyesült Államokba. Perui adatok szerint május 18-ig csak ebből az országból 70 ezren utaztak külföldre azért, hogy beoltassák magukat: a karibi térség és Latin-Amerika irányából az oltás miatt indulnak útnak az emberek az USA felé.

Jose Ricardo Botelho, a Latin-Amerikai és Karibi Légi Szállítási Szövetség (ALTA) vezérigazgatója szerint 2019-ben a régióból kiutazók 77 százaléka vette Észak-Amerika felé az irányt, míg az arány idén 87 százalékra nőtt. Ez Botelho szerint a vakcinaturizmusnak tudható be.

Egyenlőtlen eloszlás

Latin-Amerikában oltáshiány van: bár az amerikai kontinensen 400 millió adagot adtak már be, ebből a legtöbb az USA lakosait immunizálta. Carissa Etienne, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) igazgatója szerint Latin-Amerika lakosainak mindössze 3 százaléka van két adaggal oltva a betegség ellen. Etienne szerint

a vakcinaturizmus nem megoldás,

hanem tünete a jelenlegi állapotnak.

A CNN több, Latin-Amerikából az USA-ba érkező oltásturistával beszélt: elmondásuk szerint senki sem kért tőlük bizonyítékot arra, hogy rendelkeznének amerikai lakhellyel, személyazonosságuk igazolására pedig hazai dokumentumaikat használták. Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC szerint "a joghatóságok nem írhatnak elő az Egyesült Államok állampolgárságára vonatkozó követelményeket, illetve nem követelhetik meg az Egyesült Államok állampolgárságának igazolását a védőoltás feltételeként." New York egyenesen biztatja a turistákat, hogy vegyenek fel oltást a városban:

a turistalátványosságok mellett mobil oltóállomásokat állítottak föl.

Nem akarnak már várni

A szintén perui Flavio San Martin áprilisban érkezett a Moderna oltásáért a családjával az Egyesült Államokba. "Ha a vakcina nem jön hozzád, te mész a vakcinához" - jelentette ki. A 46 éves férfi azt mondja, hazájában év végéig nem számíthatott volna oltásra, miközben egyre több halálesetről hallott.

A 37 éves mexikói Pamela Card sem akart tovább várni arra, hogy végre oltást kérhessen otthon.

"A biztonságom ennél fontosabb. Így már nem kell félelemben élnem"

- mondja.

Card barátaival egy Miamiban töltött hosszú hétvégén kapott egyadagos Janssen-oltást: mindannyian az interneten foglaltak időpontot egy patikába. Mexikói igazolványának felmutatás mellett néhány papírt kellett kitöltenie, és ennyi volt az egész.

A 28 éves mexikói Adriana Diaz 49 éves édesanyjával érkezett az USA-ba Pfizer-oltásért. Kiszámolták, meddig kellene még várniuk, és arra jutottak, megéri Amerikába menni vakcináért. "Nagyon hálás vagyok az amerikai kormánynak azért, hogy megengedi a külföldieknek is az oltás felvételét" – mondja Diaz.

Az oltás ingyen van

Az oltásért nem kell senkinek fizetnie, de a repjegy és a szállás ára természetesen saját költségük. A perui Limából induló minden júniusi járat teli van már, február óta megnégyszereződött az innen az USA-ba utazók száma. Ez a repjegyek drágulásával járt:

a legolcsóbb jegy is már több mint kétszeres a korábbi árnak.

Ezt nem mindeni tudja kifizetni: Pamela Card azt mondja, más családok egy havi élelmiszert vesznek abból a pénzből, amit ő az oltásért való utazásra költött.

A 49 éves Elver Estela Pfizer-oltást, míg felesége és gyermeke Janssen-vakcinát kap az Egyesült Államokban. Azt mondja, az oltóponton mindenki nagyon kedves velük, és nem úgy tűnik, hogy gondjuk lenne azzal, nem amerikaiként veszik fel a vakcinát. A házaspár szerint az, hogy ők itt vették fel oltásukat, hazájukban valakinek lehetőséget ad arra, hogy hamarabb kerüljön sorra, ezzel ők is a vírus terjedésének lassításáért tettek most sokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×