eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök országa biztonsági tanácsának ülésén elnököl Minszkben 2020. augusztus 18-án. Fehéroroszországban tizedik napja tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást.
Nyitókép: MTI/AP/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Fehérorosz válság: az Európa Tanács követeli, hogy Lukasenka elnök üljön le tárgyalni

A teljes körű, mindenre kiterjedő párbeszédben látja a megoldást az EU-s szerv.

Fehéroroszországban haladéktalanul meg kell indítani egy nemzeti szintű párbeszédet, amely bevonja a civil társadalom egészét, mert csak így lehet békés úton kilábalni a jelenlegi válságból - szögezték le szerdán nyilvánosságra hozott közleményükben az Európa Tanács vezető tisztségviselői.

Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet főtitkára és Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke közös közleményükben azzal a felhívással fordultak a fehérorosz hatóságokhoz, hogy azonnal hatállyal kezdjenek átfogó, mindenkire kiterjedő párbeszédet.

"Ez a párbeszéd szavatolhatná a jelenlegi válság

békés megoldását,

és megnyithatná az utat a minden fehérorosz állampolgár javát szolgáló, elengedhetetlen reformok előtt" - olvasható a dokumentumban. Az európai tisztségviselők követelik minden letartóztatott tüntető azonnali szabadon bocsátását, mindenfajta bántalmazás beszüntetését, valamint egy gyors és átlátható vizsgálat megindítását a rendfenntartó erők által elkövetett brutális cselekmények feltárására.

Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék cáfolja ezt. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×