eur:
394.75
usd:
368.16
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Továbbra is felfüggesztve marad a Fidesz néppárti tagsága

Folytatódni fog a párbeszéd az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz tagságával kapcsolatban felvetődött kérdésekről, és érvényben marad a párt tagságának önként vállalt felfüggesztése is - közölte Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP) képviselő hétfőn, a pártcsalád brüsszeli politikai gyűlésének szünetében. Donald Tusk pedig leszögezte: elnöksége ideje alatt nem lát lehetőséget a Fidesz teljes jogú visszafogadására, ameddig nem lesz változás a már ismert aggályokat illetően.

A néppárti politikus az Európai Parlamentben magyar újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Donald Tusk, az EPP elnöke napirend előtti beszámolójában befejezetnek mondta a Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering által alkotott testületnek a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét értékelő vizsgálatát.

Tusk szerint a vizsgálat eredményét illetően nincs egyetértés.

A szóbeli jelentés alapján egyetértés abban mutatkozott, hogy a Fidesz tagságának felfüggesztése maradjon érvényben, valamint abban, hogy a párbeszédet folytatni kell

- mondta Hölvényi.

A párt tagsága 2021 első feléig látszik meghosszabbítottnak, akkor tartanak ugyanis egy külön kongresszust, ahol ez az ügy is napirenden lesz - derült ki Aura Salla, a finn Nemzeti Koalíció párt elnökének Twitter-bejegyzéséből. A finnek egyébként szerették volna kizárni a Fideszt, de a politikus bejegyzése szerint a többség a tagság felfüggesztésének fenntartására szavazott.

A felfüggesztés azt jelenti, hogy magyar párt EP-képviselői beülhetnek a frakcióba, de fontos tisztségeket nem vállalhatnak, Orbán Viktor pedig nem vehet részt a választmányokon és a kongresszusokon (ma sem lehetett jelen).

Hölvényi György is beszámolt a javaslatról, amely szerint a pártcsalád jövő év első felében kongresszust szentel az EPP értékeiről folytatott vitának. Arról, hogy a rendezvényen a Fidesz körüli párbeszéd kérdése napirenden lesz, a politikus azt monda:

ez "természetes, amire tulajdonképpen büszkék is lehetünk".

Amilyen helyzetben van Európa, egy ilyen rendezvény jót tesz - tette hozzá Hölvényi György.

Később Donald Tusk is nyilatkozott a témában, közölve: határozatlan ideig felfüggesztve marad a Fidesz tagsága az Európai Néppártban, mivel

nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása.

Tusk az EPP politikai gyűlését követően leszögezte: elnöksége ideje alatt nem lát lehetőséget a Fidesz teljes jogú visszafogadására, ameddig nem lesz változás a felsorolt aggályokat illetően. Az esetleges visszafogadás nem megbeszélések vagy egyeztetések kérdése. Nem a közös értékekről szóló kompromisszumok árán érhető el, az csakis a Fidesz politikájának megváltozásától függ - húzta alá a lengyel néppárti politikus.

Kifejtette: vannak olyanok az EPP-ben, akik szorosabb kapcsolatot ápolnak Orbán Viktor miniszterelnökkel, véleménye szerint azonban a velük való találkozások nem fognak változást eredményezni a Fidesz politikájában. (A magyar kormányfő az EPP politikai gyűlésének idején Giuseppe Conte miniszterelnökkel, valamint Giorgia Melonival, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetőjével tárgyalt.)

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×