eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt vezetője beszédet mond egy kampányrendezvényen Londonban 2019. november 1-jén. Nagy-Britanniában december 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Átrendezi az EP erőviszonyait a brit szkepszis eltűnése

Jelentősen megváltozhat az európai politikai térkép azt követően, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfo elemzője. Átalakulnak az erőviszonyok az összlétszámában is csökkenő Európai Parlamentben, gyengül az EU-szkeptikusok aránya.

Hétszázöt képviselő marad majd a britek távozása után az Európai Parlamentben a korábbi 751 után - mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának Fóris György, a Bruxinfo elemzője. Erről már korábban, a brexit valószínűvé válását követően döntés született. Jóllehet ennél több brit képviselő van jelenleg a parlamentben, azonban néhány helyet tartalékolnak a jövőbeni bővítések idejére, hogy ne kelljen kiszorítani a már bennlévőket. A kilépés miatt a meglévő helyeket is újraosztották, és korrigálták a tagországi létszámokat.

Magyarország képviselői létszáma nem fog változni - jegyezte meg az elemző.

Elsősorban a nagyobb tagországok esetében tettek korrekciókat, mivel a korábbi rendszer kedvezően próbálta kompenzálni a kis országok csekély befolyását, és ezért a 750 főn belül - a 751. a parlament elnöke volt - , a kisebb országoknak népességsúlyukhoz képest arányosan magasabb képviselői számot engedtek meg. Ezt sokszor fájlalták a nagyobb országok, és most néhány, egy-négy plusz képviselővel kaphatnak lehetőséget bizonyos korrekcióra.

Ennek eredményeképp változnak a parlament erőviszonyai is.

Az elmúlt két ciklusban az általános EU- szkeptikusság, EU-ellenesség tervezett és egyre vitriolosabb, erőteljesebb megjelenését a brit képviselők egy része segítette elő. Voltak uniópárti, vagy az EU-val való együttműködést szorgalmazó brit képviselők is - főleg a Munkáspártból, de a konzervatívok között is előfordultak. De megjelent a választott képviselők között a UKIP, a Független Egyesült Királyság Párt, Nigel Farage vezetésével. Ez a csoport szinte nem is foglalkozott az EU szidalmazásán kívül mással, hogy ezzel erősítse otthon a kilépést célzó belpolitikai programját. Ez azt jelentette, hogy az elmúlt 5-10 évben több tucat képviselő állandó felszólalása csak erről szólt, visszatérően és nagyon hangosan, ami sokszor rontotta a hangulatot a Parlamenten belül - jegyezte meg az elemző, hozzátéve, hogy ez persze csak zaj, a tényleges döntéseket a valós politikai szavazati erő határozza meg.

Érdekes fordulat lesz, hogy ami eddig sokak - főleg az EU integrációpárti politikai erői - számára zavaró volt a brit tagságban,

hogy mindent elleneztek vagy gátolni próbáltak, az eltűnik a brexit után.

A britek egy része élesen elutasítva, míg a kormánypárti konzervatívok konszolidáltan, de folyamatosan próbálták gátolni az EU-folyamatokat. Utóbbiakat David Cameron korábbi brit kormányfő kivezette az Európai Néppárt frakciójából, és megalapították az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióját, ami utóbb a 3-4. legnagyobb frakcióvá nőtte ki magát az EP-ben. És amely továbbra is elsősorban az integráció mélyülését lassító képviselői hangot közvetítette.

A brexittel jelentős teret veszítenek, maga a konzervatív frakció lényegesen meggyengül, talán meg is szűnik, bár úgy tűnik, hogy a lengyelek másokkal együtt talán még fenn tudja tartani.

Teljesen kiválnak a Nigel Farage-féle EU-szkeptikusok, bár nem kell félni, maradnak azért még bőven mások, akik ezt a szellemiséget képviselik - mondta Fóris György. Utalt itt a legutóbbi választáson nagy számban az EP-be került francia Nemzeti Front tagokra, vagy a volt olasz belügyminiszter Salvini pártjának képviselőire.

"Nem tűnik el ez a hang, de azért hangerőben, szám- és szavazati arányban gyengülni fog" - mondta Fóris György.

Az elemző egyúttal a baloldal gyengülésére is számít, mivel a legutóbbi EP választásokon elég jól szerepelt, jobban mint a brit belpolitika - mondta Fóris György. Miután az utóbbi években sok Munkáspárti képviselő érkezett az EP-be, erősítve a balközép frakciót, ez most gyengülni fog - hangsúlyozta az elemző. Cserébe a Néppárt alig veszít képviselőt - mindössze egy vagy két volt konzervatív brit politikus csatlakozott hozzá - mivel formálisan a brit konzervatív párt már jó évtizede kiált a Néppártból. Vagyis viszonylag érintetlen marad a brit kiválással, a Néppárt nem fog képviselőket veszíteni, a politikai befolyása erősödhet az EU-n belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×