eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Már megvan, min vitatkoznak majd először a brexit után

Máris levehetik a kesztyűt a britek és az unió a brexit utáni kereskedelmi viszonyról induló tárgyalásokon. Leo Varadkar ír miniszterelnök az EU nevében arra utalt: a halászati vita kihathat a brit pénzügyi cégek európai jelenlétére.

Nem tudni, hogy „halat pénzért” néven vonul-e be ez a vita Nagy-Britannia és az EU hamarosan kezdődő, brexit utáni történelmébe, úgy tűnik azonban, hogy ez lesz az első nagy kereskedelmi összecsapás a felek között a válás utáni időszakban.

Leo Varadkar ír miniszterelnök Dublinban fogadta Michel Barnier európai főtárgyalót, és arra utalt, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltató cégei elveszíthetik európai piaci hozzáférésüket, ha a britek nem engedik be part menti vizeikre az európai halászokat.

Londonban már régóta arra gyanakodtak, hogy az EU a halban gazdag brit vizeken való halászat folytatásához akarja kötni a jövőbeli kereskedelmi alkut. Varadkar az EU támogatását a háta mögött tudva hétfőn úgy nyilatkozott a BBC-nek: „a briteknek sok a tengerük és sok halat más országok halászai fognak ki. De emlékezzenek: a maguk által eladott hal 70 százaléka is Európában köt ki. Ebben erős az önök pozíciója. Ahol gyenge, az a brit gazdaság legértékesebb része, a pénzügyi szolgáltatások.

Engedményeket kell tenniük például a halászatban, hogy engedményekhez jussanak a pénzügyi szolgáltatásokban.

Ezért vannak ezek a dolgok egy csomagban” – fogalmazott az ír kormányfő.

Néhány nappal a szigetország távozása előtt fokozódik a hazafias retorika a kormány részéről, amely közölte: a brexit után Nagy-Britannia visszaveszi az ellenőrzést part menti vizei felett.

„Mi döntjük el, ki halászik a brit vizeken” – fogalmazott egy kormányszócső. Ugyanakkor Londonban nem zárták ki, hogy az uniós halászokat továbbra is beengedhetik egy jövőbeni alku részeként.

A londoni City halszálkás-öltönyös bankárai és brókerei közben azért szorítanak, hogy a kormány ne nagyon vitatkozzon össze Európával. A brit pénzügyi szektor szeretne továbbra a lehető legjobban hozzáférni a közös piachoz. Ennek része az úgynevezett „passporting” rendszer, amely egyfajta

„pénzügyi Schengen”:

ha az egyik EU-államban szabadon működhetnek a cégek, akkor a többiben is.

A felek egyelőre azt hangoztatják, hogy az egyenlőség elvét követve alakítják majd a brexit utáni hozzáférést a pénzügyi szolgáltatások terén. Ez az EU-normáktól való néminemű eltérést tenne lehetővé a briteknek, akik közben egyelőre nem hajlandók garantálni, hogy az uniós halászok továbbra is hazahajózhatnak majd azzal a 700 tonna hallal és rákkal, amit évente kifognak a brit partoknál.

Ha a britek túl szigorú éves kvótákat akarnak majd megállapítani a brexit utáni rendszerben vagy a kvótákat évről-évre variálni akarják, ezzel megnehezítve az EU-halászoknak a tervezést, akkor az EU bekeményíthet, és a brit pénzügyi szektor hátrányba hozásával fenyegetőzhet. Illetve az is előfordulhat, hogy alku hiányában Brüsszel vámokat vet ki a haltermékekre, a brit flottának pedig a halban gazdag vizeket kell majd védenie az volt EU-partnerek halászhajóitól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×