eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Charlevoix, 2018. június 9.Donald Trump amerikai elnök megosztja gondolatát egy fotóriporterrel, amint sajtótájékoztatóra érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Clamens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Szakértő: Trump-ügyben mostantól az ellenkezője fog történni, mint ami eddig volt

Mindkét vádpontban jóváhagyta az amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásának elindítását a washingtoni képviselőház. A demokraták által megszavazott határozat szerint Donald Trump visszaélt a hatalmával és akadályozta a kongresszus munkáját. Az eljárásról és annak lehetséges következményeiről Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára beszélt az InfoRádióban.

A képviselőház a megszavazott impeachment két pontját át fogja küldeni a szenátusnak (ez a felsőház), erre még nem került sor, még arról is vita van, hogy ennek mikor kell bekövetkeznie, de ez csak technikai kérdés. A száz szenátor többsége azonban republikánus - vázolta az eljárás megindításának megszavazásával előállt helyzetet az InfoRádióban Frank Tibor történész, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára.

"Várható, hogy elutasítják a képviselőház megszavazott javaslatait. Tulajdonképpen a második menetben az ellenkezője fog történni, mint ami mostanáig történt,

nem vonják vád alá Donald Trumpot"

- vélekedett a szakértő.

Hogy mire használja a két nagy politikai tömb az eljárást, arra azt mondta, "maradnak a pártvonalak mentén", a republikánusok arra fogják használni a többségüket, hogy megerősítsék állásaikat és előkészítsék Trump 2020-as újraválasztását.

Frank Tibor szerint ugyanakkor azért kérdés marad, hogy a szenátorok mennyire teszik kockára saját politikai jövőjüket ebben az eljárásban; már most közöltek egy listát a képviselőházi szavazókról, nyilvános a szavazási eredmény, ezáltal az

így vagy úgy szavazó képviselők politikai jövője a saját államukban máris bizonytalanná vált.

Arra a kérdésre, hogy alig egy évvel a következő elnökválasztás előtt kinek érdeke az eljárás lassítása, illetve gyorsítása, azt mondta, a demokraták egyértelműen gyorsítanák a dolgot, a republikánusok pedig felzárkóznak Donald Trump mögé, és akadályozni próbálják a folyamatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×