eur:
394.89
usd:
367.5
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Döntött az unió több vegyi támadás ügyében is

Kilenc magánszemély és egy szervezet ellen is szankciókat léptet életbe az Európai Unió különböző vegyi támadásokkal, például a Szkripal-üggyel összefüggésben - jelentették be hétfőn Brüsszelben.

A nagyköveti szinten már múlt héten elfogadott új büntetőintézkedésekre a végső pecsétet az uniós tagállamok külügyminiszterei ütötték rá hétfői tanácsülésükön.

Négy orosz állampolgárt sújtottak korlátozásokkal, az orosz katonai hírszerzés (GU) vezetőjét és helyettesét, illetve két munkatársát, a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya tavalyi angliai megmérgezésével vádolt Alekszandr Petrovot és Ruszlán Bosirovot.

Felkerült a szankciós listára rajtuk kívül a vegyi fegyverek kifejlesztéséért és gyártásáért felelős szíriai szervezet (SSRC) és annak öt helyi munkatársa is.

A szankciók vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat foglalnak magukban.

Ezek az első büntetőintézkedések a vegyi fegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítását célzó új EU-s szankciós rendszerben, amelyet szakértők szerint a szíriai és orosz támadásokra reagálva fogadtak el tavaly októberben.

Tavaly március 4-én az orosz, majd a brit hírszerzésnek is dolgozó Szergej Szkripal és lánya súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury kórházába. A volt kettős ügynök és lánya hosszas kezelést követően végül felépültek, s azóta ismeretlen helyen tartózkodnak. A brit hatóságok szerint a merényletkísérletet a GU két ügynöke követte el a szovjet hadsereg által kifejlesztett, Novicsok nevű méreggel, az orosz kormány azonban tagadja, hogy közük lenne az ügyhöz, a két gyanúsított pedig azt állítja, hogy csak turistaként jártak Salisburyben a támadás időpontjában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×