eur:
396.42
usd:
369.84
bux:
71866.09
2024. július 2. kedd Ottó
Cugol, 2018. szeptember 13.Harckocsik és más katonai járművek a Vosztok 2018 fedőnevű hadgyakorlaton a Bajkálon túli területen fekvő Cugol gyakorlótéren 2018. szeptember 13-án. Ez 1981 óta a legnagyobb orosz hadgyakorlat, amelyen 297 ezer katona, több mint ezer légi jármű és 36 ezer harckocsi és egyéb harci jármű, valamint 80 hadihajó vesz részt két orosz katonai körzetben. A szeptember 11-17. között rendezett manőverekben a kínai és a mongol haderő is képviselteti magát. (MTI/AP/Szergej Gric)
Nyitókép: MTI/AP/Szergej Gric

Rendszeresen lesznek orosz gigahadgyakorlatok

Oroszország ötévente rendez majd a Vosztok-2018-hoz fogható hadgyakorlatot - jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter vasárnap Magadánban a Rosszija 1 állami televíziónak nyilatkozva.

A tárcavezető szerint a hadgyakorlatok szoros kapcsolatban állnak majd a tízéves állami fegyverkezési programmal. Sojgu elmondta, hogy Putyin mint az orosz fegyveres erők főparancsnoka, az előkészítéstől kezdve részt vett Vosztok-2018 minden szakaszának kidolgozásában, és az ő vezetésével zajlik majd le az értékelés is, várhatóan októberben.

Putyin csütörtökön, amikor Cugol gyakorlótéren személyesen is megszemlélte a Vosztok-2018 "legaktívabb" szakaszát, azt hangsúlyozta, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni fegyveres erőit nemzeti érdekeinek védelmében.

"A haza előtti kötelességünk, hogy készek legyünk megvédeni országunk szuverenitását, biztonságát és nemzeti érdekeit, valamint, ha arra szükség lesz, támogassuk szövetségeseinket. Ezért tovább fogjuk erősíteni fegyveres erőinket, a fegyverek és a haditechnika legújabb generációival fogjuk felszerelni őket és fejleszteni fogjuk a nemzetközi katonai együttműködést" - mondta Putyin.

"Oroszország békeszerető állam, nekünk nincsenek és nem is lehetnek agresszív terveink"

- tette hozzá.

Az orosz Távol-Keleten és a Csendes-óceán környező vizein a héten megrendezett Vosztok-2018-on, Oroszország eddigi legnagyobb hadgyakorlatán, csaknem 300 ezer katona, több mint ezer repülőgép, helikopter és drón, mintegy 36 ezer páncélos és páncélozott harcjármű, valamint 80 hadi- és kisegítő hajó vett részt. A manőverekbe, amelyekhez egy szakaszon csatlakoztak a kínai és a mongol hadsereg alegységei is, az Interfax hírügynökség szerint orosz fegyveres erők csaknem egyharmadát bevonták.

A hadgyakorlaton 59 ország 87 megfigyelője volt jelen.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Azért, hogy elkerülje a helyreállítási támogatások egy részének elveszítését, a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy egy föld alatti szén-dioxid tárolót épít az ország klímavállalásainak teljesítése érdekében, és így nem kényszerülnének az ipari kibocsátók sem további technológiai átalakításokra – írja az EurActive. A terv lényege, hogy 300 milliót irányítanának át a beruházásra, de sietni kellene a megvalósítással, mert az RRF-forrásokat csak 2026 nyaráig lehet felhasználni. Közben friss fejlemény, hogy az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki Szlovákia negyedik RRF kifizetési kérelme kapcsán, így további 799 millió euróhoz juthat hozzá rövidesen az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×