eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ljubljana, 2018. június 4.Janez Jansa volt miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke sajtóértekezletet tart a szlovén előrehozott parlamenti választások estéjén Ljubljanában 2018. június 3-án. A részleges eredmények szerint az SDS 25,13 százalékkal az első helyen áll. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Nyitókép: ANTONIO BAT

Zsákutcába jutottak a koalíciós tárgyalások Szlovéniában

Zsákutcába jutottak a kormányalakításról folytatott koalíciós tárgyalások Szlovéniában, ami azt jelenti, hogy legfeljebb kisebbségi kormány alakulhat külső támogatással - jelentette a helyi sajtó szerdán.

Közel két hónappal a választások után sem a győztes, a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki - jobboldali - Szlovén Demokrata Párt (SDS), sem a második legtöbb szavazatot kapott tömörülés, Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) nem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel.

A június 3-i választásokon kilenc párt jutott be a nemzetgyűlésbe, ami megnehezítette a koalíciós tárgyalásokat.

Jansát két jobboldali párt is támogatja, de így is csak 36 mandátummal rendelkezik a 90 fős parlamentben. A vele folytatott együttműködést azonban erőteljes migránsellenes politikája miatt a baloldali pártok elutasítják.

Az elmúlt hetekben Sarec folyamatosan koalíciós tárgyalásokat folytatott a baloldali pártokkal. A hét elején még úgy tűnt, hogy létrejön egy hatpárti koalíció, de a szélsőbaloldali Baloldal (Levica) párt kedden úgy döntött: nem vesz részt a kormányban, viszont kész külső támogatást nyújtani egy balközép kisebbségi kormány megalakulásához. A Baloldalnak 9 mandátuma van a parlamentben, a többi baloldali párt pedig összesen 43 mandátummal rendelkezik.

Luka Mesec, a Baloldal elnöke a lépést azzal indokolta, hogy bár több pontban egyetértettek a többi baloldali párttal, több követelésüknek azok nem voltak hajlandók eleget tenni. Egyebek között azt kérték, hogy az új kormány állítsa le az állami vállalatok és bankok privatizációját, csökkentse a védelmi kiadásokat, bontsa le a kerítést a horvát-szlovén határon, és változtasson az ország külpolitikáján az emberi jogok tiszteletben tartásának vonatkozásában.

Borut Pahor államfő, akinek az első körben, a hivatalos eredmények közzététele után 30 napon belül javaslatot kellett volna tennie a miniszterelnök-jelölt személyére, ezt nem tudta megtenni, mert egyik jelölt sem rendelkezett a szükséges támogatással. Szombattól ezért hivatalosan is megkezdődött a második kör, amelyre 14 nap áll rendelkezésre. Az elnök mellett azonban már a frakciók is javaslatot tehetnek a miniszterelnök személyére, s ha ez sem jár sikerrel, a harmadik körben a képviselők, azaz pártjaik is jelölhetnek, de ekkor már nem kell a kormány megválasztásához abszolút többség - vagyis 46 szavazat -, elég a jelenlevők többségének támogatása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×