eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Hong Kong, 2017. január 25.Howard, Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőnek, a kommunista Koreai Munkapárt elnökének (b) és Dennis, Donald Trump amerikai elnöknek a hasonmásai egy video forgatása közben a hongkongi amerikai konzulátus épületénél 2017. január 25-én. (MTI/EPA)
Nyitókép: -------------------

Lehetetlen megmondani a Trump-Kim csúcstalálkozó kimenetelét

Vagy feláll a tárgyalóasztaltól, vagy - siker esetén - meghívja az észak-koreai vezetőt Washingtonba - ezt nyilatkozta az amerikai elnök. Donald Trump azt mondta: a keddi csúcstalálkozón aláírhatják a koreai háború lezárását jelentő békemegállapodást, de hozzátette: ez csak a kezdeti lépés.

Az Észak-Koreával való megegyezés nagyon komoly hatással van az északkelet-ázsiai erőegyensúlyra, így Japán helyzetére, és Dél-Korea helyzetére - mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatója-helyettese az InfoRádiónak. Hozzátette azt is, szükséges, hogy a szövetségeseket előre tájékoztassák a várható fejleményekről.

"A hírek szerint Donald Trump környezetében sem tudják igazán, hogy mi várható a keddi csúcstalálkozón,

de amit lehet, azt nyilván egyeztettek, pont azért, hogy a japánokat és később a dél-koreaiakat ne érjék kellemetlen meglepetések.

Donald Trumptól sok minden kitelik, így nem lehet tudni a csúcstalálkozó kimenetelét - vélte Ugródsy Márton. Elmondta azt is, hogy

az amerikai célok sem tisztázottak.

"Ott van az a kérés, vagy az a követelés, hogy a Koreai-félsziget legyen teljesen atomfegyvermentes, de nem tudjuk, hogy erre mennyi idő állna rendelkezésre, nem tudjuk, hogy az észak-koreaiaknak azonnal le kéne szerelniük az összes atomfegyverüket, vagy lenne egy több éves átmeneti időszak, amikor erre lehetőség van" - mondta Ugrósdy Márton.

A szakértő hozzátette,

az észak-koreai vezetőnek az, hogy találkozhat az Egyesült Államok elnökével, évtizedek óta meglévő célja volt.

A kínaiak már jó pozícióból indulnak ebből a szempontból, de kérdés persze, hogy a tárgyalások során hogyan alakulnak majd az erőviszonyok, ki milyen engedményeket tesz, és mi lesz majd a kézzelfogható eredmény - mondta a szakértő.

"Bizonyos narratívák szerint, és részben a dél-koreai narratívák szerint az a tény, hogy egyáltalán létrejön ez a csúcstalálkozó, és

nem Twitteren üzengetnek egymásnak a felek, hanem leülnek egy asztal köré, és remélhetőleg lényegi beszélgetéseket folytatnak, az mindenképp előrelépés"

- hangsúlyozta a szakértő.

Szingapúr, 2018. június 11.
Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök (j) fogadja Donald Trump amerikai elnököt a szingapúri Isztana elnöki palotában 2018. június 11-én.Trump június 12-én találkozik Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetővel a szingapúri Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Evan Vucci)
Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök (j) fogadja Donald Trump amerikai elnököt a szingapúri Isztana elnöki palotában 2018. június 11-én.Trump június 12-én találkozik Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetővel a szingapúri Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Evan Vucci)

A phenjani vezető június 12-én találkozik Trumppal a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. Kim Dzsong Un vasárnap már megbeszélést folytatott Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel. Donald Trumpot hétfőn fogadta a miniszterelnök.

A tárgyalások ütemtervét ismerő egyik névtelenséget kérő tisztségviselő szerint

a keddi találkozó Kim és Trump között helyi idő szerint reggel kilenc órakor kezdődik.

Az illetékes szerint az észak-koreai vezető helyi idő szerint még aznap délután kettő órakor készül elhagyni Szingapúrt. Hozzáfűzte: Kim elutazásának terve még nincs kőbe vésve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×