eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A FAZ bírálja a magyar kormányt, amiért kampánnyal használja ki a menekültkérdést

A brüsszeli EU-csúccsal kapcsolatban több német lap is foglalkozott Magyarországgal pénteken.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Ahol Tusknak igaza van címmel közölte Reinhard Weser kommentárját, aki kiemelte, hogy baloldali és jobboldali kormányfők, így Robert Fico és Orbán Viktor is "kézzel-lábbal védekezik" a menekültek kvóták szerinti szétosztása ellen, és ebben minden másnál nagyobb egységben sorakozik fel mögöttük országuk lakossága.

Ezt az ellenállást "lehet rossznak érezni, de a demokrácia lényegéhez tartozik", hogy a kormányok figyelembe veszik a közhangulatot, az pedig "aláásná az EU legitimitását", ha nem vennék figyelembe - tette hozzá.

Mint írta, ezen "mit sem változtat, hogy a magyar kormány egy rasszista és antiszemita klisékre építő kampánnyal használja ki a menekültkérdést, amelyet jóindulattal is csak a visszataszító jelzővel lehet körülírni".

"Éppen ellenkezőleg: könnyen ki lehetne ütni Orbán kezéből ezt a fegyvert, ha tárgyilagosan tanácskoznának az európai menekültpolitikáról, kvóták nélkül" - emelte ki a FAZ szerzője.

A Spiegel Online hírportál A beletörődés sem megoldás címmel közölte Peter Müller kommentárját, aki Donald Tusk állásfoglalásával kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Tanács elnökének "igaza van", hiszen kétségtelen, hogy a kötelező kvóták ügye megosztja az EU-t, de "éppen azoknak szállít újabb érveket, akik továbbra is kivonják magukat a szolidaritás vállalása alól". Tusk úgy "viselkedik, mint egy bíró, aki még egy tizenegyessel is megjutalmazza azt a csapatot, amely nem is akar igazán játszani", bár "természetesen nem ez volt a szándéka".

Hozzátette: "érdemes volna emlékeztetni Magyarországot és másokat arra, hogy a regionális támogatásként átutalt milliárdok mögött is a szolidaritás gondolata van". Ennek a szolidaritásnak "a menekültválságban is érvényesülnie kell, méghozzá mindenki számára" - írta.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×