eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ferenc pápa: a mártírhalál forrasztja egységbe a keresztényeket

A hitük miatt ma is elszenvedett üldözés és mártírsors miatt még nagyobb szükség van a kereszténység egységére - hangoztatta Ferenc pápa a Karizmatikus Megújulás mozgalom ötvenedik évfordulóján a római Circus Maximus mezején tartott virrasztáson szombat este.

Ferenc pápa beszédében a világ különböző térségeiben élő keresztények sorsáról szólt hangsúlyozva, hogy több keresztény hal mártírhalált hite miatt korunkban, mint a keresztényüldözések első évszázadaiban.

"Nem kérdezik meg tőlük, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok-e, (.) csak azért, mivel keresztények, elvágják a torkukat és kész" - mondta a katolikus egyházfő. Ferenc pápa kijelentette, a keresztényeket ma kiontott "vérük ökumenizmusa, a mártíromság" egyesíti. Hangsúlyozta, a keresztények egysége ezért "sürgetőbb most, mint valaha volt".

Ferenc pápa szavait mintegy negyvenezren hallgatták a Circus Maximusban tartott szabad ég alatti virrasztáson. Több mint százhúsz országból érkeztek Rómába a Karizmatikus Megújulás lelkiségi mozgalom tagjai, hogy Ferenc pápával ünnepeljék fennállásuk ötvenedik évfordulóját: pünkösdisták, evangélikusok és reformátusok, akiket öt püspök és 600 pap kísért. A virrasztáson mintegy húsztagú magyar csoport is részt vett.

A mozgalom 1967-ben vette kezdetét a Szentlélek Kongregáció által fenntartott pittsburghi Duquesne egyetem egyik lelkigyakorlatával. A mozgalom azóta majdnem minden kontinensen elterjedt: a Vatikáni Rádió adatai szerint Európában leginkább Franciaországban és Olaszországban van jelen, és már a kelet-európai országokban is. Magyarországon az első karizmatikus csoportok a hetvenes évek közepén alakultak meg.

Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa részt vett a Circus Maximusban gyakran rendezett vallási események egyikén. Róma belvárosában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe az egyházfő jelenléte miatt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×