eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Csak jövőre tárgyalna a Brexitről a brit kormányfő

Valószínűleg nem lesz zökkenőmentes a Brexit az Egyesült Királyság számára - mondta hivatalba lépése utáni első nagy interjújában a brit miniszterelnök.

2017-ig biztosan nem kezdődnek meg az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások – mondta a BBC-nek adott interjúban a brit miniszterelnök. Theresa May hozzátette, kormánya várhatóan az év végéig nem jelzi hivatalos formában a szigetország kilépési szándékát a közösségnek, ez azonban nem azt jelenti, hogy a problémákat a szőnyeg alá akarnák söpörni – mondta.

„Fel kell készülnünk arra, hogy nehéz időszakok is állnak előttünk, de én és a kormányzat optimisták vagyunk. És ha optimizmussal nézünk a jövőbe, így szemléljük az előttünk álló lehetőségeket, amelyek megnyílnak az Egyesült Királyság kilépése után, az ország képes lesz megtalálni a saját helyét a világban” - mondta a brit miniszterelnök.

Theresa May hosszan beszélt a szigetországban dolgozó uniós állampolgárok és a határon túl élő britek jövőjéről. Egyebek közt azt mondta, vizsgálják az új uniós bevándorlás szabályozásának lehetséges módjait, hiszen a nyári voksoláson az emberek jelezték, változtatni akarnak a szabad mozgás jelenleg érvényes rendjén.

A kormányfő azt mondta, viszonossági alapon a kilépés után is maradhatnak a már most Nagy-Britanniában élő uniós államok polgárai a szigetországban. Azonban erre egyértelműen akkor van mód, ha a 27-ek területén lévő britek jogai sem változnak majd.

Belpolitikai kérdések közül az esetleges skót kiválásról azt mondta, a közvélemény-kutatások szerint a helyiek nem akarnak egy újabb, második népszavazást a kiválásról. A skót kormány teljes mértékben részt vesz a Brexitről folytatott belső megbeszéléseken.

A BBC riportere rákérdezett arra is, a kormányfő ki akarja-e használni a konzervatívok jelenlegi magas támogatottságát.

"Azt hiszem, amire most leginkább szükségünk van, az a stabilitás. A legfontosabb, hogy sikeres tárgyalásokat folytassunk, erre kell most koncentrálnunk. A brit kormány mandátuma 2020-ban jár le, nem számolunk előrehozott választásokkal” - mondta a BBC-nek nyilatkozva Theresa May brit miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×