eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Provokatívnak tartják az észak-koreai rakétakísérletet

Amerikai, dél-koreai és japán védelmi tisztségviselők elítélték az Észak-Korea által két nappal ezelőtt végrehajtott rakétakísérletet.

A Pentagon által, a három ország védelmi tisztségviselőinek videokonferenciáját követően pénteken kiadott közleményben "provokatív cselekménynek" és "a békére és stabilitásra nézve komoly fenyegetésnek" minősítették Phenjan legutóbbi rakétatesztjét.

Csütörtökön az amerikai légierő csendes-óceáni parancsnoksága bejelentette, egy tucatnyi F-16-os vadászgépet vezényelt az Egyesült Államok Dél-Koreába, hogy megerősítse ázsiai szövetségese védelmi rendszerét a sorozatos észak-koreai rakétakísérletek keltette feszültség miatt.

Észak-Korea április óta több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Phenjan legutóbb szerdán bocsátott fel egy ballisztikus rakétát, amely ezer kilométeres út megtétele után a tengerbe zuhant Japán kizárólagos gazdasági övezetében, az Oga-félszigettől 250 kilométerre nyugatra.

Ez volt az első alkalom, hogy Japán felségvizeiben vagy azok közvetlen közelében csapódott a tengerbe Észak-Koreából indított rakéta.

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást.

Phenjanban az vált ki különösen heves reakciót, hogy Washington és Szöul július elején bejelentette: Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×