eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Észak-Korea rabszolgákat dolgoztat Európában

Észak-Korea több száz embert küldött dolgozni különböző uniós tagállamokba, Phenjan ily módon igyekszik pénzhez jutni a nukleáris és rakétaprogramját büntető ENSZ-szankciókat kikerülve - állította az Európai Szövetség az Emberi Jogokért Észak-Koreában (EAHRNK) elnevezésű szervezet szerdán közzé tett jelentésében, amely ennek kapcsán "államilag szponzorált rabszolgákról" beszélt.

"A megtermelt bevétel közvetlenül a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba (KNDK) folyik, s ez sérti az ENSZ és az EU szankcióit, amelyek a KNDK elszigetelését célozzák a nukleáris és rakétaprogramját erősítő külföldi pénzforrásoktól" - mondta Michael Glendinning, az EAHRNK igazgatója.

"Csak olyan munkásokat választanak ki, akik házasok és gyerekeik vannak, ami lényegében egy túszejtés. Amennyiben a munkások megszöknének családjukat valószínűleg valamilyen büntetésnek vetnék alá egy politikai fogolytáborban vagy szélsőséges esetben kivégeznék őket" - ismertette Glendinning.

Az Európába küldött észak-koreaiak többségét lengyel hajógyárakban, építkezéseken és mezőgazdaságban foglalkoztatják. De ugyanúgy dolgoznak máltai ruházati és turisztikai cégeknek, ahogy EU-szerte Németországban, Olaszországban, Ausztriában és Hollandiában is.

A jelentés szerint az észak-koreaiakat munkaszerződés nélkül foglalkoztatják, le kell adniuk útlevelüket és mozgásukat is korlátozzák alkalmazóik. A munkásokat emellett szoros megfigyelés alatt tartják és ideológiai képzéseken kell részt venniük. A munkások általában 10-12 órás műszakokban dolgoznak heti hat napban, és fizetésük 90 százalékát a kommunista államnak utalják át - állapítja meg a jelentés.

Lengyelország 2783 munkaengedélyt bocsátott ki észak-koreaiak számára 2008 és 2015 között, a szóban forgó embereknek jogvédők szerint 32 lengyel vállalat biztosított munkát. Glendinning szerint az idén Varsó már nem adott ki újabb munkaengedélyeket a kommunista országból származóknak.

A varsói észak-koreai nagykövetség egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa ugyanakkor cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint a munkásoktól megtagadják bérüket.

Az ENSZ tavaly több mint 50 ezerre becsülte a külföldön dolgozó észak-koreaiak számát, akik évente 1,2-2,3 milliárd dollárt termelnek a kommunista államnak. Néhány szakértő azonban megkérdőjelezi ezeket az adatokat. A legtöbben Oroszországban és Kínában dolgoznak, illetve afrikai államokban és közel-keleti építkezéseken. Az EAHRNK igazgatója szerint azonban az EU-tagállamok vonzóbbak számukra a magasabb fizetések miatt.

Világszerte 45,8 millióan kényszerülnek arra, hogy a modern kori rabszolgaság valamilyen formájában éljenek, közülük a legtöbben az ázsiai kontinensen - derül ki a rabszolgaság felszámolásáért küzdő, Walk Free Foundation nevű ausztrál alapítvány közzétett éves felméréséből. A 167 országot vizsgáló tanulmányból (Global Slavery Index 2016) szerint Észak-Koreában a legrosszabb a helyzet, ahol minden huszadik ember, vagyis az ország 22 milliós lakosságának 4,4 százaléka rabszolgasorban sínylődik.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×