eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Lehullott a lepel a hétpecsétes titokról

A nyugatnémet hírszerzés jóval sikeresebb volt, mint a tevékenységéről elterjedt általános benyomás volt. Legalábbis erre vall két történész most készült tanulmánykötete, amelynek megírásához először kaptak engedélyt a betekintésre az eddig hétpecsétes titokként őrzött dokumentumokba.

A kommunista rendszer bukásáig az NDK területén közel 10 ezren működtek együtt a nyugatnémet hírszerzéssel. Ezt két német történész, Matthias Uhl és Armin Wagner mutatja ki most elkészült könyvében. Írásuk hitelességét növeli, hogy elsőként kaptak engedélyt a München melletti Pullachban működő Szövetségi Hírszerző Szolgálat titkos dokumentumaiba.

Ezekből kiderült, hogy a nyugatnémet hírszerzés a berlini fal megépítése előtt jóval könnyebben jutott bizalmas információkhoz, mint 1961 augusztusa után. Bő egy évtizeden át főleg a négy szektorra osztott Berlinen keresztül áramoltak a szovjet és keletnémet haderőről tömegesen gyűjtött titkos értesülések.

A határ hermetikus lezárása után azonban jórészt újra kellett szervezni a hírszerző hálózatot. Ezután ugyanis már nem annyira a beépített informátorokra, hanem az utazókra helyezték a fő hangsúlyt, őket bízták meg a szovjet katonai objektumok megfigyelésével.

Az értesüléseket menekültek és katonaszökevények kikérdezése során nyert adatokkal egészítették ki. Így pontosan fel tudták térképezni a Varsói Szerződés keletnémet földön állomásozó fegyveres erejét, de a készülőben lévő katonai tervekről már jóval kevesebb információval rendelkeztek, mert döntéshozói szinten kevesebb ügynökük volt, mint a keleti tömbnek, amelynek kémei a politikai és a védelmi intézmények csúcsszerveibe is be tudtak furakodni - állapította meg a Uhl és Wagner könyve értékelésekor a hírszerzés történetének alighanem legismertebb német szakértője, Erich Schmidt Eenboom.

Utalt arra is, hogy a 60-as évek vége óta a kémek elsősorban kiegészítették és pontosították az elektronikus úton szerzett ismereteket, habár nélkülük a hírszerző szolgálatok bezárhattak volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×