eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Five euro and one dollar used blended paper money banknotes on a bright background with some other world banknotes.
Nyitókép: jordieasy/Getty Images

Magyar lakáshitel külföldi jövedelemmel? Így fogadják el a bankok

A magyar bankok nyitottak a külföldi jövedelemmel rendelkezők lakásvásárlásának finanszírozására is, bár eltérően kezelik a külföldi jövedelmet. A money.hu szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat olyan hitelfelvételhez, amikor a jövedelem nem itthonról származik.

A hazai pénzintézetek – az UniCredit Bank kivételével elfogadják a külföldi jövedelmet lakáshitel felvételekor. Vannak azonban olyan alapfeltételek, melyeknek a külföldi jövedelmet igazoló személynek minden esetben meg kell felelnie. Ezek az alábbiak:

  • magyar állampolgárság
  • állandó magyarországi lakóhely
  • bankszámlára érkező jövedelem (készpénzes jövedelemmel nem számolnak a bankok)

A legtöbb bank európai országból származó külföldi jövedelmet fogad el, mely lehet EU-tagállamból és unión kívüli országból, például: Nagy-Britannia, Svájc, Norvégia, stb. származó jövedelem egyaránt.

Az OTP Bank a közelmúltban bővítette az elfogadható külföldi jövedelmek körét: Ausztria, Németország, Szlovákia mellett minden EU-tagországból, valamint Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Svájcból és az Egyesült Királyságból származó jövedelmet is figyelembe veszi a hitelbírálat során. Az MBH szélesebb körben fogadja el a külföldi jövedelmet: minden olyan jövedelem megfelelő, amelyet a hitelfelvevő MNB által jegyzett devizában kap. Egyéb országokból származó jövedelem esetén egyedileg érdemes egyeztetni a bankokkal.

Elfogadható jövedelemtípusok

Külföldön alkalmazottként dolgozók jövedelme vehető figyelembe, valamint elfogadható a külföldi nyugdíj is. Külföldi egyéni vagy társas vállalkozásból származó jövedelem elfogadására a bankok sztenderd szabályai szerint nincs mód. A bankok egy részénél elegendő a legalább 3 hónapos, nem próbaidős, határozatlan idejű munkaviszony a külföldi munkáltatónál. A minimálisan elvárt jövedelem összegét illetően a bankok általában nem tesznek különbséget magyar és külföldi jövedelem között.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy a bank a hitelbírálat során nem a teljes külföldi jövedelmet veszi figyelembe, csak bizonyos százalékát. Ezt a gyakorlatot nevezzük a jövedelem diszkontálásának. Mindez nyilván csökkenti a felvehető hitel összegét is.

Így ellenőrzi a bank a külföldi jövedelmet

A jövedelem igazolásához – általában – német vagy angol nyelvű munkáltatói igazolás (nyugdíj esetén a nyugdíjat folyósító külföldi állami szervtől származó igazolás/határozat) és az utolsó 3 havi munkabért tartalmazó bankszámlakivonat szükséges. Bankonként eltérő módon történhet a munkáltatói igazolás ellenőrzése. Vagy a benyújtott dokumentumok alapján vizsgálja a bank az igénylő munkaviszonyára és jövedelmére, illetve a munkáltatóra vonatkozó információkat, vagy közvetlenül felveszik a kapcsolatot a munkáltatóval.

Kamatkedvezmények és támogatott hitelek külföldi jövedelemmel

A különböző banki elvárásokhoz kötött kamatkedvezményekből azok az ügyfelek sincsenek kizárva, akik jövedelmüket külföldi bankszámlára kapják, ha tudják teljesíteni a kedvezményhez szükséges feltételeket.

Támogatott lakáshitelek igénylése esetén is figyelembe vehető a külföldi jövedelem. Arra kell csak figyelni, hogy a CSOK Plusz és a Falusi CSOK hitel igénybevételének egyik alapfeltétele a megfelelő tb-jogviszony igazolása, legalább az igénylők egyikétől. Ha a külföldi munkaviszonnyal rendelkező igazolja a tb-jogviszonyt, vállalnia kell, hogy a hitelkérelem aláírását követő 180 napon belül magyarországi tb-jogviszonyt létesít, vagyis Magyarországon keresőtevékenységet fog végezni. Babaváró hitelnél viszont a külföldi tb-jogviszony igazolás nem megfelelő. Már a hitelkérelem benyújtásakor – külföldről hazatérők esetén – legalább 90 napja magyarországi keresőtevékenységet kell folytatni.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×