eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Elemző: az adóemelések után a kiadási oldalon is jönnek kormányzati intézkedések

Az idei költségvetés elcsúszása miatt bejelentett adóemelések nem adják ki a bejelentett 400 milliárd forintos bevételnövelő hatást, ezért a kormány elvonja a Magyar Villamos Művek 100 milliárdos osztalékát - írja a Portfolió.

Mintegy 400 milliárd forintos lyukat kell betömni a költségvetésen, ezt azonban csak részben fedezik a hétfőn bejelentett adóemelések. A Portfolio úgy tudja, a Magyar Villamos Művek 150 milliárd forint osztalékelőleget fizet tulajdonosának, a magyar államnak.

Csiki Gergely, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban azt mondta, nem volt váratlan a döntés, mert egyrészt már korábban is volt példa hasonló lépésre, másrészt a társaság jó eredményt tud felmutatni az idén, ezért bőven lesz fedezet arra, hogy osztalékot fizessen, így javítsa a költségvetés helyzetét. A szakértő azt is kiemelte, hogy már az MVM 2023-as beszámolójában is van eredménytartalék, a kifizetés annak a 180 milliárd forintnak a terhére is megvalósulhat. "Nyilván vannak elszámolástechnikai kérdések, hogy hogyan lehet ezt a költségvetés egyenlegére pozitívan elszámolni, de az jól látható, hogy ez a kifizetés nem okoz az MVM számára gondot. Egyébként,

ha ezt nem osztalékelőleg formájában vonná el a kormány, akkor a cég jövőre fizetné be a költségvetésbe normál úton"

– tette hozzá.

A mostani, 400 milliárd forintos költségvetés-javító csomagnak így jelentős részét teszi ki az MVM-től érkező összeg, még úgy is, hogy a büdzsé egészéhez képest nem olyan nagy pénz. "400-500 milliárd forintot kellett valahol megfognia a kormánynak a költségvetési egyenleg idei javítása érdekében, emiatt ez a tétel elengedhetetlen, mert jól látható, hogy adóemelésekkel sem jön össze ez a kívánt egyenlegjavító hatás" – jelentette ki Csiki Gergely, és jelezte, valószínűleg jönnek még kiadási intézkedések is.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy idén áprilisban a kormány a költségvetés egyenlegének a javítását azzal kezdte, hogy 675 milliárd forint értékben halasztott jövő évre beruházásokat. Most a bevételi oldalon igyekezett többletforrásokhoz jutni, "de nem lennék meglepve, ha még szükség lenne és várhatóan szükség lesz intézkedésre, akkor ismét a kiadási oldalhoz nyúlna, valószínűleg olyan egyszeri tételeket megtalálva, amelyeknek a kifizetését még el lehet halasztani".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×