eur:
393.13
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.
Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Durván beszakadt a támogatott lakáshitelek piaca

A visszaszorulásnak két fő oka lehet.

A támogatott lakáskölcsönöket is mélyen érintette a lakossági hitelpiac év eleji mélyrepülése: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint februárban mindössze 7,1 milliárd forintnyi szerződést kötöttek az arra jogosultak, amely kevesebb mint az ötöde az egy évvel korábbi 39,5 milliárdnak – írja a VG.

Ennél alacsonyabb összeget legutóbb csak 2021 elején, közvetlenül a koronavírus-járvány harmadik hulláma előtt mutatott ki a jegybank. De a lap szerint az első két hónap adatait vizsgálva sem jobb a helyzet: a múlt év január–februári 78,4 milliárd forint után idén ugyanebben az időszakban már csak 18,3 milliárd forintnyi új szerződésre futotta a támogatott lakáshiteleknél.

Ezzel együtt a támogatott kölcsönök súlya éves összevetésben jelentősen csökkent az új lakáshitel-szerződéseken belül: a 2022 első két hónapjában mért 36,9-hez képest már csak 24,8 százalékot ért el. A támogatott lakáshitelek havi szerződéses összege egyébként tavaly áprilisban érte el a csúcsát: akkor 75,1 milliárdos volument mért az MNB, amire korábban még nem akadt példa.

Mint olvasható, a támogatott lakáshitelek visszaszorulásának két fő oka lehet.

  • Az egyik, hogy a lakossági piacon a múlt év ősze óta határozott ütemű visszaesés mutatkozik a keresletben, amit elsősorban az orosz–ukrán háború keltette gazdasági bizonytalanság – főként a megugró infláció –, illetve a kamatok emelkedése okoz.
  • A másik, hogy a tavalyi év különleges időszak volt a támogatott lakáshitelek szempontjából, hiszen az első felében három konstrukció – a csokhoz kapcsolható kölcsön különböző módozatai, az otthonfelújítási hitel és a zöld lakáshitel – hatásai is érződtek a piacon.

A pénzügyi szolgáltatók várakozásai szerint ugyan az év második felére már erősödhet a kereslet a lakossági hiteleknél (és így a lakáshiteleknél is), ám a 2021-es vagy a 2022-es szint újbóli elérésére egyelőre nincs esély – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×