eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

"Átverés", "hobbi" – keményen oltják a szakemberek az önvezető autózást

Csigatempóban: húsz éve már kész a technológia, mégsem működik, ennek miértjét járta körül a Bloomberg.

Miközben az autógyártók folyvást kommunikálják, hogy milyen közel állunk az önvezető autók korához, a Bloomberg a napi.hu által észrevett hosszú cikkben jár utána annak, hogy mennyi ebben az igazság húsz évvel azután, hogy már gyártottak ilyen járműveket, és hat éve már igazából használták is őket.

A problémák a cikk szerint "elemiek". Az önvezető autók lényegében csak napsütésben működnek és gondjaik vannak az olyan helyzetekkel, mint az útépítések, a keresztbe futó állatok, a fekvőrendőrök és a közlekedésterelő bóják.

A szakmában "védtelen balkanyarnak" nevezett probléma lehet a legnagyobb; ha nincs közlekedési lámpa, hanem simán be kéne kanyarodni balra, akkor az önvezető autók egyszerűen kifekszenek. Nem tudják kezelni azt a problémát, hogy szemből és balról is jöhetnek autók, amelyeknek keresztezhetik az útjukat.

George Hotz, a vezetéstámogató rendszereket fejlesztő Comma.ai Inc. munkatársa egyszerűen átverésnek nevezi az önvezető autózást, amibe viszont ömlik a befektetői pénz.

Mike Ramsey, az autóiparhoz jól értő Gartner piackutató cég elemzője csak annyit mond: lesznek az autószalonokban megvásárolható autók, de mire eljutunk odáig, a mai fiatalok megöregszenek.

Anthony Levandowski autómérnök az önvezető autók egyik korábbi nagy propagandistája volt, de ma úgy látja,

alig találni olyan technológiát, aminek a fejlesztésére több pénzt költöttek kevesebb eredménnyel.

Mint mondja, az józanította ki, hogy összevetette az autógyártók ígéreteit (egyben az ő korábbi reményeit) a valósággal, amiből arra a következtetésre jutott, hogy az önvezető autó egy hobbi, nem egy üzleti lehetőség.

A Waymo, az önvezető autók piacvezető cége közben azt állítja, hogy tíz év alatt 20 millió mérföldet tettek meg autói balesetmentesen (a napfényes Kaliforniában). Ez azt jelenti, ennél 25-ször többet kell levezetniük technikai magányukban, mielőtt halvány fogalmat alkothatnánk arról, hogy képesek hozni azt, mint az iskolabuszsofőrök tudnak.

A komputerek nem mindenhatóságára további példaként szerepel a cikkben, hogy egy élő sofőr tudja, hogy az előtte lévő galambok fel fognak repülni, míg az önvezető autó akár hatalmasat is fékezhet közeledve hozzájuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×