eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Westinghouse által épített atomerőmű
Nyitókép: Westinghouse Electric Company

Kanadaiak veszik meg a Westinghouse atomerőművi részlegét

A Canadian Cameco Corp. és a Brookfield Renewable Partners kanadai vállalat 7,88 milliárd dollárért megvásárolja a Westinghouse Electric Co. amerikai atomenergetikai berendezésgyártó vállalatot.

A kanadai cégek ehhez stratégiai partnerséget alakítanak ki - áll a közös közleményükben. Ennek keretében a Cameco, amely a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett urángyártója, 49 százalékos részesedéssel fog rendelkezni, a Brookfield Renewable pedig intézményi befektetőivel együtt 51 százalékos tulajdonos lesz a Westinghouse-ban.

A tranzakciót a jövő év második felében tervezik lezárni. Az ügylet bejelentésére akkor került sor, amikor az európai energiaválság,

a kőolaj és a földgáz árának jelentős emelkedése miatt megnőtt az érdeklődés a nukleáris energia iránt.

A konzorcium a Westinghouse-t a Brookfield Business Partners-től vásárolja meg, attól a társaságtól, amelyet a Brookfield Asset Management az üzleti szolgáltatások és az ipari műveletek menedzselésére használ a befektetési csoportja számára.

A Westinghouse 2017-ben ment csődbe, miután két amerikai atomerőmű (Georgiában és Dél-Karolinában) építési költségei jelentősen túllépték a tervezettet. A Westinghouse akkor a Toshiba Corp. japán vállalat leánycége volt. A Brookfield Business Partners 2018-ban vásárolta meg a Westinghouse-t a Toshibától 4,6 milliárd dollárért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×