eur:
397.72
usd:
358.5
bux:
74164.2
2024. október 1. kedd Malvin
Dolgozó a Thyssenkrupp német autóipari alkatrész- és alapanyag-beszállító cég jászfényszarui gyárában az avatás napján, 2018. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem tipikus: rendkívüli bérfejlesztéssel álltak elő autóipari munkáltatók

8-18 százalékos bérkorrekcióról tárgyal a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Ezek nem tipikus esetek a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint. Ők úgy számolnak, a vállalatok többségénél már nem lesz béremelés idén.

Fordult a munkaerőpiac: munkáltatók keresték meg a dolgozókat, hogy többet fizetnének az egyre gyorsuló infláció miatt – hangzott el az RTL Híradóban, ami szerint egyelőre tizennégy autóipari beszállítóval tárgyal a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Az érintett cégeknél, melyek a munkavállalók megtartásáért küzdenek a munkaerőhiány szorításában, összesen 10 ezren dolgoznak. Többségük idén legalább 10 százalékos bérfejlesztést kapott, az év második felében pedig újabb emelésre számíthat.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a csatornának nyilatkozva azt valószínűsítette, hogy valahol

8 és 18 százalék között fognak „mozogni” a bérkiegészítésnél, illetve bérkorrekciónál.

László Zoltán a béreket érintő változások mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az autóipari beszállítóknál a dolgozók szabadideje kiszámíthatatlanabbá vált, mint eddig bármikor. „Rengeteget kell dolgozni nagyon sok helyen, mert az alkatrészhiány nem azt jelenti, hogy nincs termelés, hanem hogy nagy hullámok vannak: három-négy napig nem kell dolgozni, aztán több hétvégén keresztül igen” – magyarázta.

A munkaadók szerint tavaly ősszel a koronavírus-járvány előtti szintre ugrott a munkaerőhiány.

Jelenleg 200 ezer betöltetlen állással számolnak

– teszi hozzá az RTL Híradó. Ugyanakkor már majdnem 4 millió 700 ezren dolgoznak a KSH szerint. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége azt mondja, hogy a cégek többségénél nem lesz évközi emelés. Rolek Ferenc alelnök úgy fogalmazott, továbbra sem ez a tipikus, vagyis nem arról van szó, hogy minden cég elkezdett vadul bért emelni. Meglátása szerint azok fognak ehhez az eszköz nyúlni, akiket a munkaerőpiaci folyamatok erre valahogyan rákényszerítenek.

A GKI szerint az energiaárrobbanás és az alapanyagköltségek megugrása miatt nem futja több fizetésemelésre a cégeknél, főleg a magyar tulajdonú kis és közepes vállalatoknál. Molnár László, a gazdaságkutató igazgatója szerint a cégek érzékelik, hogy a dolgozóik elégedetlenek, ugyanakkor a forrásaikat nagy mértékben szűkíti például az említett energia áremelés.

A csatorna hozzáteszi, hogy a Pulzus Kutató reprezentatív felmérése alapján májusig a magyar dolgozók 61 százaléka kapott fizetésemelést, a többségük legfejtebb 10 százalékot, vagyis

a teljes bérfejlesztésüket elviheti az infláció idén.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×