eur:
395.15
usd:
368.98
bux:
71970.77
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A young woman is shopping in the meat section at a local supermarket during the COVID-19 pandemic. She is wearing a protective face mask and gloves.
Nyitókép: Fly View Productions/Getty Images

Elemző: az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

A Portfolio elemzője szerint várhatóan nem lesz érdemi hatása az inflációra annak, hogy a kormány egyes alapvető élelmiszerekre árstopot vezetett be február elsejétől. A döntés értelmében a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és far-hát, valamint a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát az október 15-i szinten kell rögzíteni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint 0,2-0,4 százalékkal viheti lejjebb az inflációt az élelmiszerárstop az érintett időszakban (a legutóbbi hónapokban 7,4 százalék volt az infláció mértéke). A kormány nagyobb mérséklődésre számít: Nagy Mártonnak, a kormányfő gazdasági tanácsadójának az előrejelzése 0,5-1 százalékpont.

"A kereskedők, a kiskereskedelem résztvevői pedig úgy gondolják, hogy

nagyon erőteljesen meg fogják tudni más termékek árát, ezzel kompenzálva a veszteségeiket.

Összességében tehát az érintett termékek ára a tavaly októberi szintre fog csökkenni, ugyanakkor több száz más terméknél megvan a lehetőség az áremelkedés irányába. Különös tekintettel arra, hogy nagyon erős a belső kereslet, az embereknek növekszik a jövedelme" – sorolta a Portfolio elemzője, Hornyák József.

Nem minden terméknél jelent nagy árvisszaesést a kormány intézkedése. Az étolaj ára tavaly októberre például már jelentősen drágult, most 700 forint körülire kell visszaállítani az árcímkéket, de ez már nem jelent drasztikus mértékű csökkenést a mostanihoz képest. Ugyanez a helyzet az elemző szerint a csirkemellel is.

Jelentősebb árváltozást csak a tej és a cukor árában lehet majd érzékelni,

mert a KSH adatai alapján ezek árainál láthattunk az utóbbi hónapokban megugrást – tette hozzá Hornyák József, rámutatva, hogy ezen két termék árának nagyobb arányú csökkenése viszont nem lesz jelentős hatással az inflációra.

Hornyák József szerint az áremelkedés mértékének visszaszorításához másra van szükség:

  • az MNB stabilan tartsa a forint árfolyamát,
  • folytassa a kamatok emelését, illetve
  • a kormány leszorítsa a költségvetés nagyon jelentős hiányát.

"Hallhattunk ugyanakkor a kormányzat részéről olyan jelzéseket is – zárta elemzését Hornyák József –, hogy akár kiterjeszthetik az árstopos termékek körét, ha nem csökken elegendő mértékben az infláció. Ennek valószínűleg sem a termelők, sem a beszállítók, sem a kiskereskedők nem fognak örülni, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben nekik is ki kell gazdálkodniuk a költségeik emelkedését. Gyakorlatilag nincs más választásuk, mint hogy egy idő után áthárítsák a fogyasztókra ezeket a költségeket."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Lemaradtál az Nvidiáról? Mutatunk egy részvényt, amiben most bőven van fantázia!

Lemaradtál az Nvidiáról? Mutatunk egy részvényt, amiben most bőven van fantázia!

Júniusban megtorpant az Nvidia sokak által megállíthatatlannak hitt tőzsdei menetelése, ennek ellenére azonban továbbra is fényesen ragyog a mesterséges intelligencia szektor csillaga, az elmúlt hónapokhoz hasonlóan pedig ezúttal is mutatunk egy olyan nagy növekedési potenciállal rendelkező részvényt, amely megfelelő választás lehet azon befektetők számára, akik nem az Nvidián keresztül profitálnának az AI-raliból. Lássuk!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 13:49
×
×
×
×