eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels.com

Most már látszik: váratlanul nagy erejű pofont kevert le a járvány első hulláma

A munkaerőpiacon a 2008–2009-es pénzügyi válságnál jelentősebb sokkot okozott a járvány első hulláma, hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság online rendezvényén.

A koronavírus első hulláma nagyon erős, nagyon hirtelen sokkot okozott a munkaerőpiacon, a ledolgozott összmunkaóra tömegben mérve 9 százalékos visszaesés volt – idézi a Napi.hu a Magyar Közgazdasági Társaság online rendezvényén elhangzottakat, amelyen szakértők a koronavírus-járvány első hullámának a foglalkoztatásra és a vállalatok árbevételére gyakorolt hatásáról beszélgettek.

A felszólalók, egyebek mellett úgy vélekedtek:

alapvetően ez a válság a nagy többség számára pont azt hozta, amit a válságok általában:

az emberek elvesztették az állásukat, vagy a munkaidejük zuhant a nullára, és az is megfelelt a nemzetközi tapasztalatoknak, hogy a krízis hatásaitól leginkább a fiatalok, pályakezdők, szakképzetlenek, kisvállalkozók, és a járműipar szenvedett a leginkább. Az első hullám azonban a foglalkoztatásban a 2008–2009-es pénzügyi válságnál jóval erősebb sokkot okozott: 2009-ben a foglalkoztatás éves alapon 2008-hoz viszonyítva 3,7 százalékkal esett vissza szemben a 2020 második negyedévében a január–februári időszakhoz viszonyított 9 százalékkal (utóbbi a teljes munkaidős egyenértékesben mért foglalkoztatás).

Azt is jelentős különbségként említették a résztvevők az előző krízishez képest, hogy míg a 2008–2009-es pénzügyi válság idején inkább az elhelyezkedési esély romlott,

most az állásvesztési esély nőtt meg.

A legsúlyosabb helyzet a kisvállalkozók és az 1–10 fős cégeknél volt. Ezt a távmunka tudta valamelyest ellensúlyozni, a főiskolát végzetteknek a harmada, az érettségizetteknek az egytizede, az érettségivel nem rendelkezőknek pedig a kevesebb mint 2 százaléka dolgozott távmunkában tavasszal.

Sok cég eltűnt a statisztikából

A rendezvényen arra is rámutattak, hogy a járvány okozta válság kezdete után

sok cég egyszerűen eltűnt a KSH által összeállított negyedéves és havi ipari teljesítménystatisztikai adatbázisból, amiben a vállalatok kibocsátását és árbevételét figyeli a hivatal, kifejezetten az iparban.

Ami furcsa, hogy ez a lemorzsolódás általában 1,5-2 százalék alatt szokott lenni, 2020 nyarán viszont 5 százalék körülire ugrott ez mutató.

Elhangzott végezetül az is, hogy a válság hatásai ugyan előbb-utóbb rendeződnek, de ami velünk marad, az az alacsony végzettségűek sebezhetősége. Tehát a járványnál semmi nem hívta fel a figyelmet jobban az oktatás és az egészségügy hiányosságaira, és félő, hogy még ha lesz is valami kilábalás, ezek a problémák is velünk maradnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×