eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

MNB: az év végére elérjük azt, ahol 2019 végén voltunk

Hatszázalékos gazdasági növekedést prognosztizál a Magyar Nemzeti Bank 2021-re.

Az idén a magyar gazdaság csaknem 6 százalékkal bővülhet, így az év végére Magyarország megközelítheti a 2019 végén, azaz a járvány előtt elért szintet – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán.

Baksay Gergely hozzátette, tavaly a koronavírus-járvány második hulláma alatt a magyar gazdaság válságálló volt, ezért

úgy becsülik, hogy 2020-ban a magyar bruttó hazai termék 5-5,5 százalékkal csökkenhetett.

Az ügyvezető igazgató szerint ez európai uniós összehasonlításban kedvező adat, mivel az unió átlagában több mint 6 százalékkal eshetett vissza a gazdasági teljesítmény.

Baksay Gergely szerint mindez annak köszönhető, hogy eredményes volt a foglalkoztatás, és ezáltal a családok jövedelmének megvédése, valamint annak, hogy egészségügyi szempontból is megfelelő volt a védekezés.

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint az idei gazdasági növekedésnek, a kilábalásnak több pillére van: az egyik az oltási program, a másik, hogy a járvánnyal szemben ellenálló volt a munkaerőpiac, hiszen tavaly decemberben a foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót, úgy mint a járvány előtt. A kilábalás harmadik pillérét pedig a tavaly elindított és az idén tovább bővülő kormányzati és jegybanki programok alkotják. Példaként említette, hogy a napokban fizetik ki a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetésének idei egyheti részét, illetve, hogy január 1-jétől bővültek a lakásépítési programok.

Az MNB szerepéről pedig kiemelte, hogy a jegybank már a járvány előtt is a gazdaságot támogató pénzügyi környezetet tartott fenn, tavaly pedig 5900 milliárd forintot – a GDP 12-13 százalékának megfelelő összeget – juttatott a gazdaságba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×