eur:
411.32
usd:
392.96
bux:
79551.8
2024. november 25. hétfő Katalin
Karamellás szaloncukrok potyognak egy ládába a csomagológépből a keszthelyi Lissé Édességgyár Kft. üzemében 2017. október 10-én. Az augusztus 20-án indult és november végéig tartó szezonban nyolcféle szaloncukrot gyártanak.
Nyitókép: MTI/Varga György

Hogy bírunk ennyi szaloncukrot megenni?

A karácsonyi időszakban mintegy 6 milliárd forintért vásárolnak szaloncukrot a magyarok, a szinte kizárólag Magyarországon készülő édességből a tengerentúlra is visznek a gyártók.

Ha a szaloncukrot megnézzük, ott inkább becsléseket tartalmaznak a számok: 3500 tonnás piacról beszélhetünk - mondta el az InfoRádiónak Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

"Ez összeköszön azzal a kutatási adattal, amely azt mondja, hogy egy-egy háztartás egy kiló szaloncukrot vásárol meg" - fűzte hozzá.

Sánta a rendelkezésükre álló adatok alapján állítja,

a fogyasztók "tűréshatára" a szaloncukor kilóárát illetően mintegy 2000 forint.

Hangsúlyozta,

a mikulásszezonban 4 milliárd forint a költés, a szaloncukorért 6 milliárdot is kifizet a magyar.

Egy-egy termék esetében árstabilitás van, összességében viszont növekedett a piac értéke, mivel

a fogyasztók elmozdultak a drágább, minőségibb termékek felé. A piac 10 százalék fölötti mértékben bővült

- fordította a számok nyelvére a szakember.

Az édesipari vállalatok száma is bővült az elmúlt öt évben, a korábbi 210-ről mostanra 260 közelébe emelkedett, és egyre többen vágnak bele ebbe az iparágba.

Törvényi értelemben a szaloncukor nem hungarikum, mégis szinte annak számít, hiszen 98 százalékban Magyarországon fogy, a maradék rész a környező országok magyarlakta területein kel el, illetve a tengerentúlra, Kanadába és az Egyesült Államokba megy exportra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.25. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×