eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kicsit jobb lett a vártnál a GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest - jelentette második becslés alapján kedden kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A november 15-én közölt első becslés még 2,0 százalékos növekedési ütemet jelzett a második negyedévi 2,8 százalék után. A korábban közölt index revízióját elsősorban a kedvezőbb mezőgazdasági teljesítmény magyarázza - tette hozzá a KSH.

Az előző negyedévhez viszonyítva változatlanul 0,2 százalékkal emelkedett a GDP.

A harmadik negyedévi, 2,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,3, az ipar 0,2, a mezőgazdaság 1,0 százalékponttal járult hozzá. Az építőipar 0,4 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 2,0 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez, a bruttó felhalmozás 0,4 százalékponttal emelte a GDP növekedési ütemét. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,2 százalékponttal lassította a gazdaság teljesítményének javulását.

Az ipar hozzáadott értéke 0,8, ezen belül a feldolgozóiparé 0,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. Az előző negyedévben 3,8, illetve 3,5 százalékos volt a növekedés. A feldolgozóiparon belül a nagyobb súlyú ágazatok közül a számítógép, az elektronikai és az optikai termék gyártás növekedése volt a legjelentősebb. Az iparon belül a nem ipari jellegű tevékenységek teljesítménye is emelkedett, mivel az ipar nemzetgazdasági ágba sorolt vállalkozások nem csak ipari, hanem egyéb, például kereskedelmi tevékenységet is folytathatnak - jegyezte meg a KSH.

Az építőipar teljesítményének csökkenése mérséklődött a második negyedévi 24,2 százalékosról 11,9 százalékosra.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévi 3,3 százalék után. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 5,1 százalékkal emelkedett (a második negyedévben 7,6 százalékkal), ezen belül a kereskedelem, gépjárműjavítás bővült nagymértékben. Élénkült viszont az előző negyedévi 2,4 százalék után a szállítás, raktározás teljesítménye és 3,0 százalékkal növekedett. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 1,8 százalékkal nagyobb lett. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye az előző negyedévi 1,4-ről 0,9 százalékos növekedésre fékeződött. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye harmadik negyedéve csökkent, július-szeptemberben 0,7 százalékkal, mert a pénzügyi közvetítés közvetetten mért szolgáltatási díjának csökkenését a jutalékok és díjak egyenlegének javulása nem tudta ellensúlyozni.

A háztartások tényleges fogyasztása 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a második negyedévi 4,9 százalék után. Összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadásának növekedése 5,2 százalékról 4,5 százalékra fékeződött. A magyarok külföldi fogyasztása erőteljesebben növekedett, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 4,1 százalékkal nőtt.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene gyakorlatilag stagnált, 0,1 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztásé 1,6 százalékkal csökkent.

A folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 3,0 százalékkal emelkedett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 8,8 százalékkal esett vissza, ami jóval mérsékeltebb a második negyedévi 19,7 százalékosnál, de árnyalatnyival rosszabb az első negyedévi 7,8 százalékosnál.

Továbbra is döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta a zsugorodást, ami a költségvetési beruházásokat sújtotta inkább. Míg a gép- és berendezésberuházások volumene emelkedett, az építési beruházásoké jelentős mértékben csökkent.

A készletváltozás jóvoltából a bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékkal emelkedett a második negyedévi 12,4 százalékos csökkenés után.

A fogyasztás és felhalmozás eredményeként a belföldi felhasználás 2,7 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben az előző negyedévi 0,9 százalék után.

A külkereskedelmi egyenleg, a nettó export fékezte a növekedést, mert az import jobban, 5,3 százalékkal nőtt a 4,6 százalékkal bővülő exportnál. Az export a második negyedévi 9,5, az import 8,0 százalékos növekedésről lassított. Az áruforgalomban a kivitel 4,9, a behozatal 5,6 százalékkal emelkedett, a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 3,4, importja 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Negyedéves összevetésben a feldolgozóiparban hozzáadott érték 2,5 százalékkal csökkent az építőipari viszont 9,1 százalékkal nőtt, a szolgáltatások teljesítménye 0,6, a mezőgazdaságé 0,7 százalékkal javult a naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A felhasználási oldalon a háztartások vásárolt fogyasztása 0,9 százalékkal nőtt a második negyedévvel összehasonlítva, a társadalmi juttatások és a közösségi fogyasztás azonban 0,1, illetve 0,8 százalékkal csökkent. A beruházások volumene 3,7 százalékkal nőtt, a készletváltozás hatását is beleszámítva az összes bruttó felhalmozás 8,6 százalékkal szárnyalta túl az előző negyedévit. Az export jobban, 1,9 százalékkal elmaradt a második negyedévitől, mint az import, amely 0,9 százalékkal mérséklődött - derült ki a KSH jelentéséből.

A bruttó hazai termék negyedik negyedévi alakulásáról 2017. február 14-én közli első becslését a KSH.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×