eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

MNB-alelnök: pont a helyén van az alapkamat

Amíg csak lehetséges a jelenlegi 0,9 százalékon akarja tartani az irányadó kamatlábat az MNB. A kamatláb pont a helyén van, lefelé és felfelé is kizárható az elmozdítása a jelenleg rendelkezésre álló ismeretek alapján - jelentette ki egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Nagy Márton, a jegybank alelnöke.

Ezzel megerősítette, hogy belátható ideig lezárult a kamatcsökkentési ciklus, amit a keddi kamatdöntés után a monetáris tanács közleménye is sugallt. Vége a kamatcsökkentési ciklusnak, nincs szükség további lépésre a jelenlegi információk alapján - hangsúlyozta az alelnök. Ha az inflációs célkitűzés elérése indokolja, csak akkor fog lépni a jegybank a kamatkondíciók alakítása terén, ami a finomhangolást, a nem konvencionális eszközök alkalmazását jelenti majd - tette hozzá. A forint árfolyamával kapcsolatban megismételte: a jegybanknak nincs árfolyamcélja, az árfolyam jelenleg stabil. Az MNB alelnöke szerint továbbra is elérhető a 3 százalék körüli növekedés az idén, ezért "nem, vagy nem nagyon" változtat a növekedési prognózisán a jegybank. Hozzátette: a növekedést erős kettősség jellemzi az idén, az első fél év alacsony növekedési számot hozhat, míg a második fél évben sokkal magasabbat várnak. A GDP bővülését az év második felében segíteni fogja, hogy megnő a kis-és középvállalati és vállalati hitelezés, a lakáshitelezés és az uniós források lehívása is. A növekedési kockázatok között két fő tényezőt említett meg, a Brexitet és a Fed kamatemelését. Megjegyezte, hogy a bérnövekedés az MNB várakozásai fölött alakult, az első negyedévben 6 százalékot meghaladóan nőttek a bérek, ami szintén hat az előrejelzésekre és az inflációra. Kitért arra, hogy a jegybankban elégedettek a budapesti bankközi kamatláb (Bubor) májusi forgalmával amit azért tart fontosnak, mert ez a hitelkamat alapja és eddig az alapkamathoz volt hozzátapadva, a piac így nem működött. Mint mondta, egy nagy likviditással rendelkező, tényleges Bubor-piacot szeretnének látni a jegybankban, azt, hogy a bankok ténylegesen cseréljék egymás között a likviditásukat. Nagy Márton nem zárta ki, hogy ez is egy finomhangolási eszköz legyen a monetáris politikában.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×